Amino Acid MCQ with Answers Pdf - YB Study

Amino Acid MCQ with Answers Pdf

Amino Acids MCQ Questions and Answers: 

Amino acids are particles that makeup proteins and can be divided into two groups: non-essential and essential. Out of 20 amino acids, 9 amino acids cannot be synthesized in the human body and we need to absorb them through our diet. These are called essential or indispensable amino acids. The essential amino acids are histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan, and valine. 20% of the human body is made up of protein. It plays an important role in almost every biological process – and amino acids are the “building blocks” of Proteins.

MCQ on Amino Acids with Answers

1. The basic structural unit of protein is____
(1) Glucose
(2) amino acid
(3) Nucleotides
(4) glycerin
Answer: 2

2. The simplest amino acid is_______
(1) Glycine
(2) Alanine
(3) Asparagine
(4) Tyrosine
Answer: 1

3. Which of the following amino acids cannot be synthesized in human cells____
(1) Glycine
(2) Alanine
(3) glutamic acid
(4) Lysine
Answer: 4

4. The two groups that form a peptide bond are_________
(1) Phosphate, Phosphate
(2) Carboxyl, amino
(3) Hydroxyl, amino
(4) Aldehyde group, an amino group
Answer: 2

5. Which of these is the first amino acid in a polypeptide chain?
(1) Serine
(2) Valine
(3) Alanine
(4) Methionine
Answer: 4

6. Which of the following amino acids is a non-coding amino acid_______
(1) Cysteine
​​(2) Histidine
(3) ornithine
(4) Serine
Answer: 3

7. Amino acids with two carboxyl groups are__________
(1) Lys
(2) Asn
(3) Cys
(4) Glu
Answer: 4

8. Which of the following is true about the amino acids that make up proteins_______
(1) All except Gly are in D configuration
(2) All are in L configuration except Gly
(3) Contains only α-amino and α-carboxyl groups
(4) Can react with biuret reagent in purple
Answer: 2

9. When two amino acid molecules form a dipeptide, a molecule of water is removed, and the oxygen in the water molecule comes from________
(1) Amino
(2) carboxyl
(3) R base
(4) Carboxyl and Amino
Answer: 2

10. There are about 20 kinds of amino acids that make up biological proteins. The main basis for distinguishing different kinds of amino acids is_______
(1) number of amino groups
(2) Different R groups
(3) The number of carboxyl groups
(4) composition of elements
Answer: 2

11. Amino acids with aromatic side chains are_______
(1) tryptophan, asparagine, tyrosine
(2) tryptophan, threonine, tyrosine
(3) phenylalanine, tryptophan, serine
(4) phenylalanine, tryptophan, tyrosine
Answer: 4

12. Which of the following statements about amino acids is correct______
(1) There are only 100 amino acids
(2) There are about 20 amino acids that makeup proteins
(3) Proteins are made up of 10 amino acids
(4) There are about 20 main amino acids that makeup carbohydrates
Answer: 2

13. Which of the following statements about the structure of amino acids is incorrect_______
(1) Each amino acid has only one amino group and one carboxyl group
(2) Each amino acid has an amino group and a carboxyl group attached to the same carbon atom
(3) A hydrogen atom and a side chain group are also attached to the carbon atom connecting an amino group and a carboxyl group
(4) The side chain group (R group) is different, and the amino acid is different
Answer: 1

14. Which of the following is true regarding the solubility of amino acids?
(1) Mostly soluble in water and insoluble in organic solvents
(2) They are only water-soluble
(3) They are only soluble in organic solvents
(4) Mostly soluble in organic solvents and insoluble in water
Answer: 1

15. The statement about the helium-based acids that make up proteins in living organisms is false________
(1) The amino acid with the highest molecular weight is glycine
(2) Some amino acids cannot be synthesized in human cells
(3) Peptide bonds are formed between amino acid molecules through dehydration condensation
(4) Differences between different amino acids are caused by R groups
Answer: 1

16. If there are two carboxyl groups in an amino acid molecule, and one carboxyl group is attached to the R group, then the other carboxyl group is___________
(1) Attached to the amino terminus
(2) Attached to the carboxy terminus
(3) linked to hydrogen
(4) attached to the carbon atom to which the amino group is attached
Answer: 4

17. Which of the following is a true statement?
(1) Tryptophan and tyrosine are significantly more polar than phenylalanine
(2) Leucine is commonly used as an ingredient in the buffers of the SDS page
(3) "Aspartate is an essential amino acid
(4) Lysine is a non-essential amino acid
Answer: 1

18. Tyrosine, one of the amino acids that make up the protein of an organism, is almost insoluble in water, while arginine is easily soluble in water. The difference depends on__________
(1) Arginine has more carboxyl groups
(2) Amino poly of tyrosine
(3) The R group composition of the two is different
(4) The two structures are completely different
Answer: 3

19. The difference between amino acid and imino acid is_______
(1) Bonding of carbonyl group with the amide group
(2) Bonding of nitrogen in the amide group
(3) Bonding of nitrogen in the carbonyl group
(4) Presence of covalent bond between amide and carbonyl group
Answer: 2

Related Posts