Carbohydrates Metabolism MCQ Questions and Answers - YB Study -->

Carbohydrates Metabolism MCQ Questions and Answers

MCQ on Carbohydrates Metabolism

1. Which of the following are major sites for glycogen storage?

A. Adipose tissue

B. Bones

C. Muscle and liver

D. Kidney and liver

Answer: C


2. The final product of the catabolism of the eaten potato in the human body is mainly_________

A. starch

b. Maltose

C. Glucose

D. carbon dioxide and water

Answer: D


3. Sources of blood sugar do not include__________

A. Digestion and absorption of carbohydrates in food

B. Glycogen is broken down into glucose

C. Breakdown of muscle glycogen into glucose

D. other substances into glucose

Answer: C


4. The concentration of C 6 H 12 O 6 in normal blood is stable at 80-120 mg/dL, and the source of blood sugar does not include________

A. Absorbed after digesting food

B. Hepatic glycogenolysis

C. Conversion of non-sugar substances

D. muscle glycogenolysis

Answer: D


5. When the blood sugar concentration is temporarily reduced, the rapid replenishment of blood sugar mainly comes from_________

A. Muscle glycogen hydrolysis

B. Absorption of starch after digestion

C. Glycogen hydrolysis

D. Transformation of non-saccharide substances

Answer: C


6. Name the pathway for glucose synthesis by non-carbohydrate precursors?

A. Glycogenesis

B. Glycolysis

C. Gluconeogenesis

D. Glycogenolysis

Answer: 3


7. Which of the following statements about carbohydrate metabolism in humans is incorrect________

A. Carbohydrates can be converted from certain amino acids after deamination

B. Carbohydrates can be converted to lipids in the presence of excess supply

C. Muscle glycogen can be broken down into glucose to maintain blood glucose concentration

D. Impaired hepatic glycogen catabolism can lead to hypoglycemia

Answer: C


8. Which of the following is not the precursor of gluconeogenesis?

A. Glycolytic products

B. Citric acid intermediate cycles

C. Glucogenic amino acids

D. Lysine or leucine

Answer: D


9. Which of the following statements about glucose metabolism and regulation in the human body is correct?

A. Elevated blood glucose concentration can enhance the secretion activity of islet A cells

B. Muscle glycogen is used first, followed by fat

C. The main storage form of energy released from the breakdown of carbohydrates is ATP

D. Eat more and move less, sugars are easily converted into fats and essential amino acids

Answer: C


10. Which of the following enzymes are not involved in galactose metabolism?

A. Galactokinase

B. Glucokinase

C. Galactose-1-Phosphate Uridyltransferase

D. UDP-Galactose 4-epimerase

Answer: B


11. Which of the following statements about blood glucose metabolism is correct__________

A. Blood sugar can synthesize glycogen, and glycogen can also be broken down into glucose and released into the blood to become blood sugar

B. When the blood sugar concentration is too low, the non-sugar substances in the human body can be converted into blood sugar

C. In plasma, blood glucose can be decomposed to form pyruvate, and further oxidative decomposition can release energy

D. When the blood sugar concentration in the human body increases, it will be excreted through the kidneys in the urine

Answer: B


12. Which of the following enzymes are not involved in glycolysis metabolism?

A. Hexokinase,

B. pyruvate kinase,

C. Citrate synthase

D. None of these

Answer: C

Related Posts