Immunology MCQs with answers Pdf - YB Study -->

Immunology MCQs with answers Pdf

 MCQ on Immunology :

  • The branch of biology, which involves the study of immune systems in all organisms is called Immunology.
  • The ability of an organism to resist infections by the pathogens is called Immunity.
  • There are two types of Immune System based on its resistance power against the infectious agents. Innate Immunity and Adaptive Immunity.
  • Innate Immune System is present from the time of our birth.
  • Innate immunity is called the first line of defence.
  • Cells Involved In Innate Immunity are Phagocytes, Macrophages, Natural Killer Cells etc.
  • Acquired immunity is obtained during a lifetime.
  • Characteristic feature of adaptive immunity are Immunogenic memory, Antigen no-specific, Self/ non-self recognition


Immunology MCQ Questions and Answers:

1. The branch of biology, which involves the study of immune systems in all organisms is called_________.

(1) Zoology

(2) Microbiology

(3) Immunology

(4) Biotechnology

Answer: 3


2. Which of the following cells is involved in humoral immunity?

(1) T-cells

(2) B-cells

(3) Mast cells

(4) Both T and B cells

Answer: 2


3. Which of the following immunity is called the first line of defence?

(1) Innate Immunity

(2) Active immunity

(3) Passive immunity

(4) Acquired immunity

Answer: 1


4. Which of the following immunity is obtained during a lifetime?

(1) Acquired immunity

(2) Active immunity

(3) Passive immunity

(4) None of the above.

Answer: 1


5. What does FC stand for in immunology?

(1) Fragment crystallizable region

(2) Fragment of circumstances

(3) Fragment of Circulating Cells

(4) None of these

Answer: 1


6. How many types of antibodies are there?

(1) Five.

(2) Three.

(3) Two.

(4) Four.

Answer: 1


7. Which of these is NOT a characteristic feature of adaptive immunity?

(1) Immunogenic memory

(2) Antigen no-specific

(3) Self/ non-self recognition

(4) Diversity

Answer: 2


8. Which of the following cells of the immune system perform phagocytosis?

(1) Macrophage

(2) Neutrophil

(3) Eosinophil

(4) All of these

Answer: 4


9. Which of the following does NOT form the basis of an antigen-antibody binding?

(1) Hydrogen bond

(2) Ionic interactions

(3) Covalent bond

(4) Hydrophobic interactions

Answer: 3


10. Which of the following antibody gives a primary immune reaction?

(1) IgG

(2) IgM

(3) IgA

(4) IgE

Answer: 2


11. The ability of an organism to resist infections by the pathogens is called___________

(1) Infection

(2) Hypersensitivity

(3) Immunity

(4) Allergy

Answer: 3


12. Name the cytokines which released in response to virus infection?

(1) Interferons

(2) Monokines

(3) Lymphokines

(4) Interleukins

Answer: 1


13. Which of the following cells is involved in cell-mediated immunity?

(1) T-cells

(2) B-cells

(3) Mast cells

(4) Both T and B cells

Answer: 1


14. Which of the following is NOT the characteristics of a good antigen.

(1) Large in size

(2) Foreignness

(3) Highly complex

(4) Reproduce only by binary fission

Answer: 4


15. Name the dendritic cell, which does not function as antigen presenting cell?

(1) Follicular dendritic cell

(2) Langerhans cell

(3) Myeloid dendritic cell

(4) Lymphoid dendritic cell

Answer: 1


16. Which of the following statements is true about Passive Immunity?

(1) This immunity causes reactions

(2) This immunity develops immediately

(3) This immunity lasts only for a few weeks or months

(4) All of the above.

Answer: 4


17. Cells Involved In Innate Immunity are_________.

(1) Phagocytes

(2) Macrophages

(3) Natural Killer Cells

(4) All of the above

Answer: 4

Related Posts