Mass and Weight MCQ Pdf - YB Study -->

Mass and Weight MCQ Pdf

MCQ on Mass and Weight with Answers Pdf :


 1. The density of a substance is defined as__________
(1) Mass per unit volume
(2) Product of mass and acceleration
(3) Weight per unit volume
(4) Thrust unit area
Answer: 1

2. Which among the following is a unit of mass?
(1) gram
(2) kilogram
(3) tonne
(4) all of the above
Answer: 4

3. Mass can be measured using _____
(1) Beam balance
(2) Clock
(3) Our hands
(4) Water
Answer: 1

4. The quantity of matter a substance contains is termed as_______
(1) Weight
(2) Density
(3) Relative density
(4) Mass
Answer: 4

5. Mass is a _____
(1) Scalar quantity
(2) Vector quantity
(3) Free quantity
(4) Dependent quantity
Answer: 1

6. 0.3 kg =
(1) 300 grams
(2) 30 grams
(3) 3-gram
(4) None of these
Answer: 1

7. Mass and weight ________
(1) both measure the same thing
(2) are exactly equal
(3) are two different quantities
(4) are both measured in kilogram
Answer: 3

8. Choose the incorrect conversion from the following.
(1) 1 tonne = 100 kg
(2) 1000 mg = 1 g
(3) 1 g = 10-3 kg
(4) 1 Mg = 1000 kg
Answer: 1

9. Mass of an object depends on-
(1) pressure experienced by the object
(2) temperature of the object
(3) position of the object in space
(4) none of the above
Answer: 4

10. Which of the following is the standard unit of measurement of mass?
(1) Gram
(2) Kilogram
(3) Pound
(4) Dozen
Answer: 2

11. Mass can be explained as _____
(1) Amount of space
(2) Amount of time
(3) Amount of weight
(4) Amount of matter
Answer: 4

Related Posts