MCQ on Amitosis - YB Study -->

MCQ on Amitosis

Amitosis MCQ with Answers Pdf: 

1. What is amitosis?

A. Amitosis is the direct method of cell division, characterized by simple cleavage of the nucleus without the formation of chromosomes.

B. Amitosis is the process of cellular division which majorly takes in the lower organisms like bacteria.

C. Both of these

D. None of these

Answer: C


2. Amitosis is shown by________

A. Bacteria

B. Hydra

C. Euglena

D. None of the above

Answer: C


3. Amitosis is also called as________

A. 'karyostenosis'

B. direct cell division

C. binary fission.

D. All of the above

Answer: D


4. At the time of fission, the meganucleus of paramecium undergoes_______

A. Dispersion

B. Mitosis

C. Amitosis

D. Budding

Answer: C


5. Amitosis occurs during cell division in______

A. Foetal membranes

B. Endosperm

C. Cartilage cells

D. All the above

Answer: D


6. The division in which chromosomes do not differentiate is_________

A. Amitosis

B. Free nuclear division

C. Intra nuclear division

D. All the above

Answer: 1


7. Amitosis was discovered by Remak in___________

A. 1841

B. 1855

C. 1880

D. 1905

Answer: 2


8. The red blood cells of frogs divide by:

A. Mitosis

B. Amitosis

C. Meiosis

D. There are three ways

Answer: B


9. The main difference between amitosis and mitosis is______

A. DNA molecules do not replicate

B. Absence of spindle filaments and no change in chromosomes

C. Genetic material cannot be distributed equally

D. Uneven distribution of cytoplasm

Answer: B


10. Which of the following cells can undergo amitosis_______

A. Onion root tip growth point cells

B. The spermatogonia of male frogs

C. Fertilized eggs of Ascaris equine

D. frog red blood cells

Answer: D


11. Which of the following statements about amitosis is false_______

A. The unique division of lower biological cells

B. Genetic material is also replicated and distributed equally

C. Spindle filaments do not appear during division

D. Chromosomal changes do not occur during division

Answer: A


12. Which of the following statements are correct about amitosis?

A. It is primarily found in unicellular organisms such as algae, protozoans, and bacteria.

B. Amitosis is also carried out by unicellular fungi, such as yeast cells.

C. Eukaryotic cells such as cartilage cells, fetal cells, and extra-embryonic cells also perform amitosis.

D. All of these

Answer: D


13. Which of the following statements about amitosis is correct_______

A. Genetic material is also replicated and distributed equally

B. Spindle filaments do not appear during division

C. Chromosomal changes do not occur during division

D. All of these

Answer: D

Related Posts