MCQ on Anaerobic Respiration - YB Study -->

MCQ on Anaerobic Respiration

Anaerobic Respiration MCQ with Answers Pdf

  • Anaerobic respiration is a type of cellular respiration, which occurs in the absence of oxygen.
  • Anaerobic respiration is also known as fermentation.
  • Some examples of anaerobic respiration include alcohol fermentation, lactic acid fermentation, and the decomposition of organic matter.
  • In anaerobic respiration, glucose breaks down into ethyl alcohol, carbon dioxide, and energy.
  • Anaerobic Respiration –This takes place in the absence of oxygen.
  • This process occurs in two stages: glycolysis and fermentation.
  • It occurs in lower organisms such as bacteria and yeast use this type.
  • Anaerobic respiration occurs in muscles during hard exercise.
  • The end products of anaerobic respiration are Animal cells: lactic acid. Plant and yeast Cells: carbon dioxide and ethanol.
  • Anaerobic respiration results in the production of 2 ATP molecules.
  • Anaerobic respiration is economically important - many of our foods are produced by microorganisms respiring anaerobically. Yeast is used to making alcoholic drinks.

Anaerobic Respiration MCQ Questions and Answers

1. Anaerobic respiration is____________

A. Extramolecular respiration

B. Molecular respiration

C. Inter-molecular respiration

D. Intra-molecular respiration.

Answer: D


2. Anaerobic respiration is also called as___________

A. Fermentation

B. Respiration

C. Aerobic respiration

D. None of them

Answer: A


3. Which of the following processes is common for aerobic and anaerobic respiration_________

A. Glycolysis

B. Krebs cycle

C. ITS

D. None of these

Answer: A


4. Is a product of anaerobic respiration________

A. Pyruvic acid

B. Malic acid

C. Ethyl alcohol/lactic acid

D. None of the above

Answer: C


5. R.Q. of anaerobic respiration is________

A. Zero

B.Infinity

C. Less than one

D. More than one

Answer: B


6. Which of the following physiological processes does not require water as a reactant________

A. Anaerobic respiration

b. Digestion of dietary protein

C. aerobic respiration

D. photosynthesis

Answer: A


7. Substances that yeast cannot produce by anaerobic respiration are_________

A. CO 2

b. Pyruvate

C. Lactic acid

D. Alcohol

Answer: C


8. Which of the following is true for anaerobic respiration?

A. Glucose + lactic acid = carbon dioxide + water

B. Glucose= Lactic acid + carbon dioxide

C. Glucose gives lactic acid

D. None of the mentioned

Answer: C


9. Under anaerobic conditions, higher plants use glucose for respiration and finally form_______

A. CO 2 and H 2 O

b. CO 2 and alcohol

C. Lactic acid

D. Both B and C

Answer: D


10. Compared with aerobic respiration, the main characteristic of anaerobic respiration is________

A. Decompose organic matter

B. release energy

C. Requires enzymes to catalyze

D. Incomplete decomposition of organic matter

Answer: D


11. The kind of respiration through which skeletal muscles of the human body get the energy is_________

A. acidic respiration

B. anaerobic respiration

C. aerobic respiration

D. nitrogenous respiration

Answer: B


12. How many ATP molecules are produced with the pyruvic acid at the end of the Glycolysis process in the Anaerobic respiration?

A. One

B. Two

C. Three

D. Five

Answer: B


13. Human red blood cells have no mitochondria but can carry oxygen, and the energy source of red blood cells is mainly by using___________

A. Glucose for aerobic respiration

B. Glucose for anaerobic respiration

C. Lactic acid for aerobic respiration

D. Lactic acid, for anaerobic respiration

Answer: B


14. Incomplete breakdown of sugars in anaerobic respiration forms___________

A. Fructose and water

B. Glucose and CO2

C. Alcohol and CO2

D. Water and CO2

Answer: C


15. The following biochemical reactions take place in the cytoplasmic matrix________

A. Anaerobic decomposition of glucose

B. Transcription of colorblind genes

C. Photolysis of water

D. synthesis of digestive enzymes

Answer: A


16. Which of the following occurs in anaerobic respiration________

A. Plant leaves release O 2

in the presence of light B. Carbohydrates in animal cells are broken down into H 2 O and CO 2

C. A process of respiration in which yeast cells do not produce alcohol

D. Alcohol accumulates in the pulp of apples during storage

Answer: D


17. The difference between aerobic and anaerobic respiration is that_________

A. There is a stage in which glucose is decomposed into pyruvate

B. The required enzymes are basically the same

C. It is a process of oxidative decomposition of organic matter and release of energy

D. both A and C

Answer: D


18. The products of anaerobic respiration of apple and potato tubers are_______

A. Lactic acid, alcohol, and carbon dioxide

B. Both are alcohol and carbon dioxide

C. is lactic acid

D. Alcohol and carbon dioxide, lactic acid

Answer: D


19. The similarities between aerobic respiration and anaerobic respiration are:

① both have mitochondria in the reaction site;

② both require enzyme catalysis;

③ both reaction sites have cytoplasmic matrix;

④ both can produce ATP; [H] can be produced in the process,

⑤ can completely oxysome organic matter

A. ②③⑤

B. ①③④

C. ②③④

D. ②③④⑤

Answer: C


20. Yeasts are facultative anaerobic microorganisms that can grow under both aerobic and anaerobic conditions. If air is introduced into the glucose suspension for culturing yeast, the changes that occur in a short period are:

① the production of ethanol increases;

② the production of ethanol decreases;

③ the consumption of glucose decreases;

④ the consumption of glucose increases significantly

A. ②③

B. ②④

C. ①③

D. ①④

Answer: B


21. Comparing anaerobic respiration with aerobic respiration, which of the following statements is incorrect_________

A. Requires multiple enzymes to participate

B. May generate CO 2

C. Incomplete decomposition of organic matter

D. Generated with H 2 O

Answer: D


22. Total gain of energy in anaerobic respiration from one glucose molecule is_________

A. Two ATP

B. One ATP

C. Four ATP

D. Three ATP

Answer: A

Related Posts