MCQ on Antigen - YB Study -->

MCQ on Antigen

Antigen MCQ Questions with Answers

  •  An antigen is any substance that capable to trigger an immune response.
  • The invading microbe or pathogen is called an antigen
  • An antigen may be virus, toxin, bacterium parasite, fungus, chemical, etc.
  • There are diffrent types of antigens such as Exogenous Antigens, Endogenous Antigens, Autoantigens, Tumour Antigens, Native Antigens, Immunogen, Hapten.
  • The antigen is generally made up of carbohydrates, proteins, nucleic acids, etc.
  • The antigens have a molecular mass of 14,000 to 6,00,000 Da.
  • Epitopes or antigenic determinants are regions of proteins that can trigger a cellular immune response mediated by T or B cells.


MCQ on Antigen with Answers: 

1. A pathogen can be a_______
(1) agent that causes a disease
(2) virus
(3) bacteria
(4) All of these
Answer: 4

2. What does antigen means?
(1) Any substance that causes the body to make an immune response against that substance.
(2) Any substance that causes the body to make an immune response against self part.
(3) Both
(4) None of these
Answer: 1

3. Any substance or molecules that interact with antibodies are called_____
(1) antigens
(2) antibodies
(3) epitope
(4) immunogens
Answer: 1

4. Antigens can be made up of_________
(1) proteins
(2) carbohydrates
(3) nucleic acids
(4) all of these
Answer: 4

5. For specific antigen recognition by T cells________
(1) antigen is bound by a T cell membrane antibody
(2) denaturation of antigen does not reduce epitope recognition
(3) MHC molecules are not required
(4) antigen exposure during T cell maturation is required
Answer: 2

6. Antigen, when injected into the body activates its specific lymphocytes in the________
(1) blood circulation
(2) draining lymph nodes
(3) MALT (mucosa-associated
(4) spleen lymphoid tissue
Answer: 2

7. Any molecule that induces or elicits an immune response is_______
(1) antigens
(2) antibodies
(3) epitope
(4) immunogens
Answer: 4

8. Which of the following is incorrect with regard to antigen epitopes?
(1) An epitope may be shared by two different antigens
(2) A protein molecule usually contains multiple epitopes
(3) B cells bind only processed antigen epitopes
(4) Epitopes may be linear or assembled
Answer: 3

9. An incomplete antigens_______
(1) are also called haptens
(2) are immunogenic upon binding covalently to a carrier protein
(3) cannot induce antibody production by itself
(4) all of the above
Answer: 4

10. Lymphocytes are activated by antigen in the__________
(1) bloodstream
(2) bone marrow
(3) liver
(4) lymph nodes
Answer: 4

11. CD antigens_______
(1) allow leukocytes to recognize antigen
(2) are each expressed on only one cell type
(3) are expressed on immune cells to mark them for separation
(4) function as receptors for cytokines and CAMs
Answer: 4

12. A molecule that reacts with a specific antibody but is not immunogenic by itself is called_______
(1) carrier
(2) antigen
(3) hapten
(4) immunogen
Answer: 3

13. Which of the following statements is correct for antigen________
a) inducing an immune response
b) can interact with antibodies
c) induces antibody production
d) all of these
Answer: 4

Related Posts