MCQ on Apoptosis / PCD - YB Study -->

MCQ on Apoptosis / PCD

Apoptosis/ Programmed cell Death MCQ with Answers: 

  • Apoptosis or programmed cell death (PCD) is a process of active cell death controlled by a gene to regulate the multicellular organism's development and maintain the internal environment's stability.
  • Apoptosis refers to the process in which cells automatically end their lives under the control of intrinsic genetic mechanisms under certain physiological or pathological conditions.
  • This cell death is regulated by a series of related molecules in the cell.
  • Apoptosis is characterized by morphological changes such as the condensed nucleus, chromosomal DNA is cut into ladder-like fragments in nucleosome units, cell shrinks, and finally, apoptotic bodies are formed.
  • Bcl-2 gene (ie B-cell lymphoma/leukemia-2 gene) is a proto-oncogene, which has the effect of inhibiting apoptosis.
  • It plays a very important role in cell growth, development, and proliferation. 
  • Apoptosis plays an important role in the maintenance of ontogeny and tissue homeostasis: for example, tadpole tail degeneration involves apoptosis.


Apoptosis MCQ Questions with Answers

 1. What is meant by Apoptosis?

A. Apoptosis is programmed cell death.

B. Apoptosis is the programmed cell death in which a cascade of events leads to the death of the cell.

C. Both

D. None of these

Answer: C


2. The term apoptosis was coined in the year 1972 by ______

A. John Kerr,

B. Andrew Wyllie,

C. A. R. Currie

D. All of these

Answer: D


3. The apoptosis is classified as ________

A. programmed cell death

B. non-programmed cell death

C. accidental cell death

D. mitotic cell death

Answer: A


4. Excessive rate of causes apoptosis_______

A. AIDS

B. fever

C. sneezing

D. atrophy

Answer: D


5. Programmed cell death is_________

A. The result of cell canceration

B. Results of selective gene expression in cells

C. The result of genetic mutation

D. The result of impaired or disrupted cellular metabolic activity

Answer: B


6. Which of the following is can't kill by Apoptosis?

A. Cell infected with viruses

B. Cell with DNA damage

C. Cancer cells

D. Immune cells

Answer: C


7. When the tadpole undergoes metamorphosis, the tail gradually disappears. The life phenomenon that is directly related to this change is_______

A. Golgi apparatus

B. lysosome

C. cell necrosis

D. dying

Answer: D


8. Which of the following is an anti-apoptotic protein?

A. Bcl-Xs

B. Bfl 1

C. Bim

D. NOXA

Answer: B


9. Which of the following statements about apoptosis of animal cells is correct?

A. Cell cancer is a type of programmed cell death

B. Apoptotic cell death is a normal physiological process

C. Apoptotic cell death is a process of cell differentiation

D. Apoptotic cell death is independent of gene expression

Answer: B


10. Which of the following cell organelle actively participates in animal apoptosis?

A. Vacuoles

B. Chloroplast

C. Nucleus

D. Mitochondria

Answer: D


11. Which of the following statements about cell division, differentiation, senescence, and apoptosis is correct______

A. Cell senescence and apoptosis are normal life phenomena

B. Cell differentiation causes differences in the genetic material of various cells

C. Cell differentiation occurs only during early embryogenesis

D. All somatic cells undergo continuous cell division

Answer: A


12. Which of the following is an inhibitor of apoptosis?

A. Caspase

B. IAP

C. SMAC

D. DIABLO

Answer: B


13. Which statement about cell senescence and apoptosis in higher animals is incorrect________

A. There is a certain amount of apoptosis every day in young animals

B. Apoptosis is greatly affected by the environment, and it is difficult for the body to control

C. Both graying hair and albinism in the elderly are caused by genetic mutations

D. Both B and C

Answer: D


14. Cytokines serve as _____________________ for apoptosis.

A. Internal stimuli

B. external stimuli

C. inhibitors

D. substitutes

Answer: B


15. The statement about apoptosis and necrosis is false_________

A. Apoptosis is physiological and necrosis is pathological

B. Apoptosis is active and necrosis is passive

C. Apoptosis is acute and necrosis is chronic

D. Apoptosis is genetically controlled, while cell necrosis is caused by external factors

Answer: C


16. Which of the following is an extracellular messenger of apoptosis?

A. Serine

B. tumor necrosis factor

C. ribozymes

D. translation inhibitor

Answer: B


17. Which of the following statements about apoptosis is correct_______

A. The graying of hair is due to the decrease in intracellular tyrosinase caused by apoptosis of melanocytes

B. Effector T cells bind to cancer cells so that the cancer cells are eliminated after lysis, which belongs to apoptosis

C. Apoptosis occurs under unfavorable circumstances

D. Apoptosis occurs only during embryonic development

Answer: B


18. Which of the following is involved in the intrinsic pathway of apoptosis?

A. cytochrome a

B. cytochrome b

C. cytochrome c

D. cytochrome d

Answer: C

Related Posts