MCQ on Carbohydrates with Answers - YB Study

MCQ on Carbohydrates with Answers

Carbohydrates MCQ with Answers: 


What are Carbohydrates?

  • Carbohydrates are the general term for polyhydroxy aldehydes and polyhydroxy ketones and their derivatives.
  • Carbohydrates are also known as hydrates of carbon, 
  • They are mainly composed of carbon, hydrogen, and oxygen.
  • Most carbohydrates come from plants. Grains, vegetables, fruits, and legumes (such as peas and fava beans) are the main sources. 
  • Dairy products are the only foods that contain significant amounts of carbohydrates of animal origin.   
  • There are three types of carbohydrates: sugars, starches, and fiber. 
  • Carbohydrates in sugars and starches produce 4 calories per gram. 
  • Fiber does not produce calories. It cannot be absorbed.


Classification of Carbohydrates

They are classified according to their degree of hydrolysis: 

  • Monosaccharide: Refers to all sugars that cannot be hydrolyzed into smaller units, such as glucose, fructose, etc.;

  • Oligosaccharides: all sugar substances that can be hydrolyzed into a few (2-6) monosaccharide molecules, such as sucrose, lactose, maltose, etc.;

  • Polysaccharide: Any carbohydrate that can be hydrolyzed into multiple monosaccharide molecules, such as starch, cellulose, hemicellulose, pectin, etc.
  • According to the composition of polysaccharides:
  • Homopolysaccharide: refers to a polysaccharide composed of only one monosaccharide, such as starch, cellulose, etc.;
  • Heteropolysaccharide: refers to a polysaccharide composed of two or more monosaccharides, such as lentinan, etc.;


Functions of Carbohydrates

The main physiological functions of carbohydrates are:

  1. Important substances that constitute the body;
  2. Store and provide thermal energy;
  3. The energy necessary to maintain brain function;
  4. Regulate fat metabolism;
  5. Provide dietary fiber;
  6. Save protein;
  7. Anti-ketogenic effect;
  8. Detoxification;
  9. Enhance intestinal function;

Multiple Choice Questions on Carbohydrates

1. What are carbohydrates?

(1) Carbohydrates are polyhydroxy aldehyde or ketones and their derivatives. 

(2) Carbohydrates are polychrome aldehyde or ketones and their derivatives.

(3) Carbohydrates are Dihydroxyl aldehyde or ketones and their derivatives.

(4) None of these 

Answer: 1


2. Which of the following are the major functions of Carbohydrates?

(1) Storage

(2) Structural framework

(3) Transport Materials

(4) Both Storage and structural framework

Answer: 4


3. The main energy material for life activities is_________

(1) protein

(2) nucleic acid

(3) Lipid

(4) carbohydrate

Answer: 4


4. Which of the following is not carbohydrate?

(1) Glucose, 

(2) Maltose,

(3) Fructose

(4) Glycine 

Answer: 4


5. Which of the following is the general formula for Carbohydrates?

(1) (C4H2O)n

(2) (C6H2O)n

(3) (CH2O)n

(4) (C2H2O)n COOH

Answer: 3


6. Which One of the Following is a Monosaccharide?

(1) Maltose

(2) Sucrose

(3) Fructose

(4) Starch

Answer: 3


7. Which of the following is the simplest form of carbohydrates?

(a) Carboxyl groups

(b) Aldehyde and Ketone groups

(c) Alcohol and Carboxyl groups

(d) Hydroxyl groups and Hydrogen groups

Answer: 2


8. Which of the following sugars is a monosaccharide_________

(1) sucrose

(2) ribose

(3) Glycogen

(4) starch

Answer: 2


9. Which of the following monosaccharides is the majority found in the human body?

(1) D-type

(2) L-type

(3) LD-types

(4) None of the above

Answer: 1


10. The polysaccharides that are abundant in cereals are_____

(1) Glycogen and cellulose

(2) starch and glycogen

(3) starch and cellulose

(4) Sucrose and Maltose

Answer: 3


11. Which of the following is the most abundant biomolecule on the earth?

(1) Lipids

(2) Proteins

(3) Carbohydrates

(4) Nucleic acids.

Answer: 3


12. The polysaccharides used as energy storage substances in animal cells and plant cells are_________

(1) Glucose and starch

(2) Glycogen, maltose

(3) Lactose, cellulose

(4) Glycogen, Starch

Answer: 4


13. Which of the following is the simplest carbohydrate?

(1) Gulose

(2) Glucose

(3) Dihydroxyacetone

(4) Glyceraldehyde

Answer: 4


14. Which of the following statements about sugars is correct______________

(1) Ribose is present in RNA molecules

(2) Ribose and glyceraldehyde contain six carbon atoms and are monosaccharides

(3) Carbohydrates are the main energy storage substances in the human body

(4) The body's excess glucose can be converted into starch and stored in the liver or muscle

Answer: 1


15. Carbohydrates are important components of cells. Which of the following statements about carbohydrates is incorrect?

(1) The basic elements of carbohydrates are C, H, O

(2) Carbohydrates are the main source of energy for living organisms

(3) Glucose and starch are both polysaccharides in animal cells

(4) Cellulose is the main component of plant cell walls

Answer: 3


16. Which is the simplest form of carbohydrate?

(1) Monosaccharides

(2) Disaccharides

(3) Trisaccharides

(4) Polysaccharides 

Answer: 1


17. Which of the following statements about sugar is correct____________

(1) Both glucose and sucrose molecules are reducing

(2) Both glucose and maltose can be hydrolyzed

(3) The monomers that makeup cellulose are glucose and fructose

(4): Galactose can be directly absorbed by intestinal epithelial cells

Answer: 4


18. Find one of the following expressions that is wrong______________

(1) Glucose, amino acids, and deoxynucleotides are the monomers that makeup polysaccharides, proteins, and nucleic acids, respectively

(2) Biomacromolecules such as polysaccharides, proteins, and nucleic acids are also known as polymers of monomers

(3) Each monomer has a carbon chain composed of several connected carbon atoms as the basic skeleton, and many monomers are connected to form a polymer

(4) Carbon is the core element of life, without carbon, there is no life

Answer: 1


19. Which of the following statements about carbohydrates and lipids in cells is incorrect__________

(1) Carbohydrates are the main energy substances for life-sustaining activities of organisms and are also important structural substances for organisms

(2) The polysaccharides in plant cells are mainly starch and cellulose, and the polysaccharides in animal cells are mainly lactose and glycogen

(3) Phospholipids in lipids are important substances that makeup cell membranes, and all cells contain phospholipids

(4) Sterols have important functions in cellular nutrition, regulation, and metabolism

Answer: 2


20. What are the types of carbohydrates?

(1) Sugars. They are also called simple carbohydrates because they are in the most basic form.

(2) Starches: They are complex carbohydrates, which are made of lots of simple sugars.

(3) Fiber. It is also a complex carbohydrate

(4) All of these 

Answer: 4

Related Posts