MCQ on Cell Theory - YB Study

MCQ on Cell Theory

Cell Theory Questions and Answers:

  • The cell theory was established in the 19th century, mainly by two German scientists Schleiden (M.J.Schileiden, 1804-1881) and Schwann (T.Schwann, 1810-1882).
  • A cell is a Organisms, all animals and plants are developed from cells, and are composed of cells and cell products;
  • A cell is a relatively independent unit, which has its own life and contributes to the life of the whole composed of other cells. function.
  • new cells can be generated from old cells.
  • The establishment of the cell theory reveals the unity of cells and the unity of the structure of organisms, marking that biological research has entered the cellular level, which greatly promotes the research process of biology.
  • The establishment of the cell theory clarifies that cells are the basic unit of the structure and function of living organisms, and are the basis for biological growth and development. 
  • The establishment and development of the cell theory explained the unity of biology, and also clarified the basis of the morphogenesis of animals and plants.


Cell theory MCQ Questions and Answers:

1. According to cell theory, all cells are derived from_________

(1) Inorganic

(2) organic matter

(3) preexisting cells

(4) culture in a petri dish

Answer: 3


2. The scientist who proposed the cell theory was_________

(1) Pasteur

(2) Sumner, Cech

(3) Hooke, Leeuwenhoek

(4) Schleiden, Schwann

Answer: 4


3. Which scientist was the first to explain that new cells arise from pre-existing cells?

(1) Antony Von Leeuwenhoek

(2) Matthias Schleiden

(3) Rudolph Virchow

(4) Theodore Schwann

Answer: 3


4. The statement about the cell theory is wrong__________

(1) A cell is a completely independent unit

(2) New cells can be generated from old cells

(3) All animals and plants develop from cells

(4) Cell theory advances in revision

Answer: 1


5. Which of these scientists observed the different types of cells in plant tissue?

(1) Rudolf Virchow

(2) Antony Von Leeuwenhoek

(3) Theodore Schwann

(4) Matthias Schleiden

Answer: 4


6. Who expanded the cell theory?

(1) Rudolf Virchow

(2) Antony Von Leeuwenhoek

(3) Theodore Schwann

(4) Matthias Schleiden

Answer: 1


7. Which of these is not explained by the cell theory?

(1) Source or new cells

(2) The basic unit of life

(3) Composition of living things

(4) Formation of new cells

Answer: 4


8. When the "cell theory" was originally created, one of the main inaccuracies about its content was that________

(1) All animals and plants develop from cells and are composed of cells and their products

(2) A cell is a relatively independent organism with its own life

(3) Cells contribute to the life of the whole which is composed of other cells

(4) In 1665, the British scientist Robert Hooke discovered the cell and founded the cell theory

Answer: 4


9. Cell theory revealed_____

(1) Difference between plant cells and animal cells

(2) The structure of the organism is uniform

(3)Why do cells produce new cells

(4)Difference Between Eukaryotic Cells and Prokaryotic Cells Compare the Difference Between Similar Terms

Answer: 2


10. The main significance of the cell theory established in the 1830s is that________

(1)Prove that the virus does not have a cellular structure

(2)Bring people's understanding of the structure of organisms into the microscopic field

(3)Reveal the unity of cells and the unity of biological structure

(4) Discover the difference between animal and plant cells

Answer: 3


11. The cell theory mainly elucidated___

(1) Difference between plant cells and animal cells

(2) The basic structure of the cell

(3) The unity of organism structure

(4) Diversity of cell types

Answer: 3


12. What is the meaning of Omnis cellula-e cellula?

(1) All cells have a nucleus

(2) Cell is the basic unit of life

(3) Living things are composed of cells

(4) All cells arise from pre-existing cells

Answer: 4


13. What are the Limitations/drawbacks of cell theory_________

(1) Viruses are considered as acellular entities or organisms that do not have cell machinery, yet they are taken into account as organisms in this cell theory.

(2) RBCs and sieve tube cells continue to live and function without a proper nucleus

(3) The cell theory does not hold true in the case of Prokaryotic cells there is no well-defined nucleus

(4) All of these

Answer: 4

Related Posts