MCQ on Chromosomes - YB Study

MCQ on Chromosomes

MCQ on Chromosome with Answers:

  • A typical chromosome is usually composed of long and short arms, centromeres and centromeres, secondary constrictions and satellites, and telomeres.  
  • Generally, the smaller the number of chromosomes, the larger the size.
  • The components of chromosomes are DNA and protein.
  • The number of chromosomes in the same organism is constant.
  • Chromosomes are paired in somatic cells and are always single in sex cells. Usually represented by 2n and n, such as rice 2n=24, n=12; common wheat 2n=42, n=21.
  • The number of chromosomes varies greatly among different species
  • The number of human chromosomes: 23 pairs of chromosomes


Chromosome MCQ Questions and Answers:

1. The thread-like structures, which appear inside the nucleus at the time of cell division, are called__________.

(1) Asters

(2) Centrioles

(3) Chromosomes

(4) Spindle fibers

Answer: 3


2. The term chromosome was coined by ___________

(1) Sutton

(2) Boveri

(3) Waldeyer

(4) Hoffmeister

Answer: 3


3. Chromosomes were first observed by___________.

(1) Fleming

(2) Waldeyer

(3) Strasburger

(4) Hoffmeister

Answer: 4


4. Who proposed the chromosomal theory of inheritance?

(1) Sutton & Boveri

(2) Correns

(3) Both (a) and (b)

(4) None of these

Answer: 1


5. The main components of chromosomes are___________

(1) proteins and enzymes

(2) proteins and phospholipids

(3) protein and DNA

(4) Protein and RNA

Answer: 3


6. The chromosomes contained in human sperm are___________

(1) 44+XY

(2) 23+X or 23+Y

(3) 22+X or 22+Y

(4) 44+XX

Answer: 3


7. The centromere is that part of the chromosome where___________.

(1) Nicking occurs

(2) Chromatids are attached

(3) Nucleoli are formed

(4) Crossing-over takes place

Answer: 2


8. There are 32 chromosomes in the somatic cells of leek, which can be divided into 8 types according to the size, shape, and structure of these chromosomes_______

(1) haploid

(2) Diploid

(3) tetraploid

(4) octoploid

Answer: 3


9. The extent of chromosome coiling in non – dividing cells is _________

(1) Supercoiled

(2) Euchromatin

(3) Condensed

(4) Heterochromatin

Answer: 2


10. Which of the following statements about chromosomes is incorrect_______

(1) The number and shape of chromosomes must be the same between any two sets of chromosomes in a somatic cell

(2) A chromosome group must contain all the information on individual growth, development, and genetic variation

(3) Chromosomes with different shapes and sizes in a chromosome group are called non-homologous chromosomes

(4) If a somatic cell contains an odd number of chromosome sets, it is unlikely to produce normally fertile gametes

Answer: 1


11. How many sex chromosomes are present in a human being?

(1) 1 pair

(2) 2 pairs

(3) 3 pairs

(4) 4 pairs

Answer: 1


12. Why are chromosomes condensed?

(1) To facilitate accommodation

(2) Always condensed

(3) To facilitate cell division

(4) To facilitate distribution in daughter cells

Answer: 4


13. In 1958, someone analyzed the chromosomes of salamander egg cells and found that the length of the chromosomes can only be destroyed by DNase, that is, the integrity of the chromosomes can be destroyed and it will be broken into pieces; if the protease is used instead, the length of the chromosomes cannot be destroyed. The above facts show that_______

(1) The basic structure of chromosomes is made up of proteins

(2) The basic structure of chromosomes is composed of DNA

(3) Chromosomes are made up of DNA and proteins

(4) DNA and protein mosaic arrangements in chromosomes

Answer: 2


14. Which of the following statements is true about the ends of the chromosome?

(1) The ends of the chromosome are called Satellites

(2) The ends of the chromosome are called Centromere

(3) The ends of the chromosome are called Telomeres

(4) The ends of the chromosome are called Kinetochore

Answer:  3


15. How many autosomes are present in a human being?

(1) 20 pairs

(2) 22 pairs

(3) 23 pairs

(4) 44 pairs

Answer: 2


16. What is chromosome walking?

(1) Chromosome walking is a hybridization technique that uses an overlapping probe of the neighboring region of the chromosome for the purpose of cloning.

(2) Chromosome walking is a technique used to clone a gene

(3) Both of these

(4) none of the above

Answer: 3

Related Posts