MCQ on Communicable (Infectious) Diseases - YB Study -->

MCQ on Communicable (Infectious) Diseases

MCQ on Infectious Diseases with Answer Pdf

What are Infectious Diseases 

  • Infectious Diseases are the diseases that caused by pathogens that can spread from person to person or between people and animals are called infectious diseases.
  • Pathogens include viruses, bacteria, fungi, parasites, and the like.
  • Infectious Diseases are also known as Contagious, communicable or Transmissible diseases.
  • Infectious diseases have the characteristics of contagion and epidemic.
  • In order for an infectious disease to spread among the population, it must have three basic links at the same time: the source of infection, the route of transmission, and the susceptible population
  • Source of infection: A person or animal capable of spreading pathogens.
  • Transmission route: The route through which pathogens leave the source of infection and reach healthy people. Mainly airborne, waterborne, dietary transmission, biological vector transmission, contact transmission and so on.
  • Susceptible population: people who lack immunity to a certain infectious disease and are easily infected with the disease. Children who have never had measles are susceptible to measles.


Preventing Measures:

There are three preventive measures against infectious diseases.

(1) Control the source of infection:

Since many infectious diseases are already contagious before the onset of the disease, when the symptoms of the infectious disease appear in the early stage of the disease, the contagiousness has reached the highest level. Therefore, early detection, early diagnosis, early reporting, early treatment and early isolation of patients with infectious diseases should be done as much as possible to prevent the spread of infectious diseases. Animals suffering from infectious diseases are also sources of infection and should be dealt with in a timely manner. This is an important measure to prevent infectious diseases.


(2) Cut off the transmission route:

The best way is to do a good job in personal hygiene and environmental hygiene, disinfect items with pathogens, and eliminate the vectors that transmit diseases, so that pathogens lose the opportunity to infect healthy people.


(3) Protect susceptible populations:

Vaccinations carried out by people have played a good role in protecting susceptible people. Susceptible people should also be careful not to come into contact with sick people or animals; usually they should actively participate in sports, exercise, and enhance disease resistance.


Multiple Choice Questions on Communicable Diseases

1. What is the other name of infectious disease?

(1) Communicable diseases, 

(2) transmissible diseases

(3) Both

(4) None of these

Answer: 3


2. Which of the following diseases is infectious disease________

(1) tuberculosis

(2) influenza

(3) AIDS

(4) All of these

Answer: 4


3. What are the main causes of contagious disease?

(1) Infection by pathogens

(2) Contact with Infected person

(3) Both of these

(4) None of these

Answer: 3


4. Which of the following diseases is not an infectious disease______

(1) tuberculosis

(2) influenza

(3) AIDS

(4) Albinism

Answer: 4


5. Which of the following diseases is caused by bacteria_________

(1) scurvy

(2) night blindness

(3) tonsillitis

(4) rickets

Answer: 3


6. _______ are an infectious disease, which spread from a person to person and are caused by the pathogens.

(1) Non communicable diseases

(2) Infectious diseases

(3) Communicable diseases

(4) None of these

Answer: 3


7. Infectious diseases are characterized by________

(1) Contagious and epidemic, high mortality

(2) Contagious but irrelevant

(3) Some have pathogens, some are caused by poor health

(4) All have pathogens, contagious and epidemic

Answer: 4


8. Which of the following statements about biological viruses is false_________

(1) Observation with electron microscope

(2) cannot live independently

(3) no cellular structure

(4) computer crashes

Answer: 4


9. Which of the following is a viral disease?

(1) AIDS,

(2) Ebola, Influenza,

(3) SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)

(4) All of these

Answer: 4


10. Which disease is non communicable?

(1) heart disease, stroke,

(2) cancer,

(3) diabetes

(4) All of these

Answer: 4


11. Choose the correct option regarding the statements given below.

Statement 1: Infectious diseases are primarily caused by pathogens and can spread from a person to another.

Statement 2: Tuberculosis bacteria spreads through air.

(1) Only statement 1 is correct

(2) Both the statements are incorrect

(3) Both the statements are correct

(4) Only statement 2 is correct

Answer: 3


12. Select the incorrect statements:

Statement 1: Long term diseases are called acute disease.

Statement 2: Diseases that are present from birth are called congenital disease.

Statement 3: Infectious diseases are caused by pathogens.

Statement 4: Tuberculosis is an example of non-infectious disease.

(1) Statement 1 and 3

(2) Statement 2 and 4

(3) Statement 3 and 4

(4) Statement 1 and 4

Solution

Answer: 4


13. Which of the following is not a communicable disease?

(1) cholera

(2) cancer

(3) chickenpox

(4) malaria

Answer: 2


14. Infectious diseases such as AIDS, schistosomiasis, and meningitis are a serious threat to human health. At present, the commonly used methods to prevent the spread of AIDS are__________

(1) Isolate AIDS patients

(2) Do not give HIV-positive blood to patients

(3) vaccinate healthy people against AIDS

(4) Ban people with AIDS from playing in crowded places

Answer: 2


15. AIDS is an infectious disease that seriously threatens human health. The following are the transmission routes_________

① blood transmission

② shaking hands with the patient

③ sexual transmission

④ eating with the patient

⑤ mother-to-child transmission

(1) ①②④

(2) ①③⑤

(3) ②③④

(4) ①④⑤

Answer: 2


16. Influenza is mainly spread by__________

(1) water-borne and food-borne

(2) Dietary and Contact Transmission

(3) Airborne and Droplet Transmission

(4) Insect vector transmission and contact transmission

Answer: 3


17. AIDS is an infectious disease caused by human infection with the AIDS virus (HIV). Which of the following statements is correct_________

(1) The causative agent of AIDS is HIV, the source of AIDS is HIV

(2) HIV transmission is mainly through contact transmission, sexual transmission, mother-to-child transmission

(3) The current common measure to prevent AIDS is to get vaccinated against AIDS

(4) HIV attacks and kills immune cells in the human body, making the human immune function defective

Answer: 4


Related Posts