MCQ on RNA Pdf - YB Study

MCQ on RNA Pdf

RNA Structure MCQ Questions and Answers

  • RNA or ribonucleic acid is a molecule similar to DNA that enables protein synthesis. 
  • Although DNA contains genetic information, RNA is what allows it to be understood by cells. Its structure is single-stranded, unlike DNA, which is double-stranded.
  • RNA or ribonucleic acid is a molecule that, like DNA, is made up of sequences of nucleotides linked by phosphodiester bonds. 
  • Nucleotides are made up of a nitrogenous base and sugar. 
  • In RNA, the sugar is ribose and the nitrogenous bases are adenine (A), cytosine (C), guanine (G), and uracil (U).
  • RNA is produced in the nucleus,  it leaves the nucleus and fulfills many of its functions in the cytoplasm.
  • mRNA or messenger: transmits the coding information of DNA serving as a guideline for protein synthesis.
  • tRNA or transfer: transports amino acids for protein synthesis.
  • rRNA or ribosomal: is located on ribosomes and helps read mRNAs and catalyze protein synthesis.
  • More recently, others of small size are involved in the regulation of gene expression.
  • The sugar that composes it is different. In DNA it is deoxyribose and in RNA it is ribose.
  • In the nitrogenous bases of RNA, Thymine is replaced by Uracil, thus being Adenine, Guanine, Cytosine, and Uracil.
  • The molecular weight of RNA is less than that of DNA.

RNA Questions and Answers


1. What is RNA?
(1) RNAs are polymers of ribonucleotides attached to 3'-5' phosphodiester linkage.
(2) RNAs are monomers of ribonucleotides attached to 5'-3' phosphodiester linkage.
(3) RNAs are polymers of deoxyribonucleotides attached to 3'-5' phosphodiester linkage.
(4) None of these
Answer: 1

2. Molecules that play the key role in the transfer of genetic information during protein synthesis are ___________
(1) DNA
(2) RNA
(3) Nucleic acid
(4) Lipids
Answer: 2

3. Anticodon is present in______
(1) DNA
(2) tRNA
(3) rRNA
(4) mRNA
Answer: 2

4. Which of the following RNA molecule convert information stored in the nucleic acid to protein?
(1) mRNA
(2) snRNA
(3) rRNA
(4) tRNA
Answer: 4

5. Which form of structure has been adopted by RNA?
(1) A-form
(2) B-form
(3) Z-form
(4) D-form
Answer: 1

6. Name the RNA molecules which is used to carry genetic information copied from DNA?
(1) tRNA
(2) mRNA
(3) rRNA
(4) snRNA
Answer: 2

7. Name the class of RNA which takes part in RNA Editing?
(1) snRNA
(2) tRNA
(3) gRNA
(4) siRNA
Answer: 3

8. The five-carbon sugar that makes up RNA in cells is________
(1) ribose
(2) glucose
(3) Deoxyribose
(4) maltose
Answer: 1

9. After complete hydrolysis of RNA, the resulting chemical is________
(1) Amino acids, glucose, bases
(2) Amino acids, nucleotides, glucose
(3) Ribose, base, phosphate
(4) Deoxyribose, base, phosphate
Answer: 3

10. Compared to DNA, the specific components of RNA are________
(1) Deoxyribose and Guanine
(2) Ribose and uracil
(3) Deoxyribose and thymine
(4) Ribose and Thymine
Answer: 2

11. Which of the following are components of RNA______
(1) ribose
(2) deoxyribose
(3) glucose
(4) sucrose
Answer: 1

12. Which of the following statements about RNA is false________
(1) RNA catalyzes certain biochemical reactions in cells
(2) RNA is a type of genetic material
(3) RNA participates in the formation of ribosomes
(4) RNA is involved in the formation of cell membranes
Answer: 4

13. Which of the following statements about RNA is false________
(1) A small number of RNAs have biocatalytic functions
(2) RNA is mainly distributed in the cytoplasm
(3) RNA can also be used as the genetic material of some organisms
(4) RNA usually has only one strand, and its base composition is completely different from DNA
Answer: 4

14. Which of the following statements is incorrect about RNA_________
(1) RNA is the carrier and catalyst of some biological genetic information   
(2) mRNA links amino acids into polypeptides in sequence according to codons   
(3) The main function of mRNA is to transmit genetic information from DNA to proteins   
(4) Insertion of certain nucleotides into HIV's RNA results in changes in genetic information
Answer: 2

15. Which of the following comparisons between DNA and RNA is correct________
(1) In eukaryotic cells, all DNA is present in the nucleus, and all RNA is present in the cytoplasm
(2) From the chemical composition, the bases of DNA and RNA are completely different
(3) Structurally, DNA is mostly double-stranded, while RNA is usually single-stranded
(4) Piro red stain for DNA identification and methyl green stain for RNA identification
Answer: 3

16. Which of the following statements about ATP and RNA in organisms is correct__________
(1) Both are composed of adenine, ribose, and phosphate
(2) RNA can be the genetic material of some prokaryotes
(3) There is a large amount of ATP in mesophyll cells, and the synthesis site is mitochondria and chloroplast
(4) ATP can be synthesized in the cytoplasm, but RNA cannot be synthesized
Answer: 1

Related Posts