MCQ on Transpiration with Answers Pdf - YB Study -->

MCQ on Transpiration with Answers Pdf

Transpiration Multiple Choice Questions :

What is Transpiration?

  • Transpiration is the process in which water is lost from the surface of living plants (mainly leaves) to the atmosphere in the state of water vapor.
  • Transpiration is a main driving force for plants to absorb and transport water, especially for tall plants.
  • If there is no transpiration, the water absorption process caused by the transpiration pull cannot be the higher parts of the plant that are also unable to obtain water. ​
  • Since mineral salts must be dissolved in water to be absorbed by plants and run in the body, 
  • Since transpiration is the driving force for water absorption and flow, minerals are also inhaled and distributed to plants with the absorption and flow of water into all parts of the body.
  • Transpiration can reduce the temperature of leaves. When sunlight hits the leaves, most of the energy is converted into heat energy. 
  • If the leaves cannot cool down, and the leaf temperature is too high, the leaves will be burned. 


Factors affecting transpiration:

(1) Light: Light promotes the opening of stomata and increases transpiration.

(2) Moisture condition: enough moisture is conducive to the opening of the stomata, while too much moisture makes the stomata close.

 ​​

(3) Temperature: The stomatal opening generally increases with the increase of temperature, but if the temperature is too high, the water loss can also increase the stomatal closure.

​​

(4) Wind: Breeze is conducive to transpiration, while strong wind reduces transpiration. ​


(5) CO2 concentration: Low CO2 concentration promotes stomata opening and enhanced transpiration.

 ​​

Multiple Choice Questions on Transpiration:

1. Loss of water from plants in the form of water vapour is called___________

A. Surface tension

B. Cohesion

C. Ascent of sap

D. Transpiration

Answer: D


2. In Plants that are producing watermelons, the water absorbed by their roots is mainly used for________

A. photosynthesis

B. transpiration

C.vine growth

D. swollen fruit

Answer: B


3. Wilting of plants result from excessive_________

A. Respiration

B. photosynthesis

C. absorption

D. transpiration

Answer: D


4. Which is NOT the form of transpiration?

A. Radical transpiration

B. Cuticular transpiration

C. Lenticular transpiration

D. Stomatal transpiration

Answer: A


5. The two main functions of plant leaves are_______

A. Absorption of minerals and respiration

B. Photosynthesis and transpiration

C. Absorption of water and photosynthesis

D. Photosynthesis and respiration

Answer: B


6. Statements about transpiration, which are incorrect:

A. It is the main driving force for plants to absorb water and mineral elements

B. Facilitates the transport of water in plants

C. Promote the transport of mineral elements in plants

D. Reduce leaf temperature to avoid sunburn

Answer: A


7. Which of the following statement is INCORRECT for transpiration?

A. It occurs by stomata, lenticels, and cuticle

B. Water comes out as water vapor

C. It occurs in all plants

D. Root pressure is involved

Answer: D


8. Desert plants often have smaller leaves with smaller stomata. This is beneficial_________

A. Reduced respiration

b. Reduce water loss

c. Improve the efficiency of photosynthesis

D. not eaten by animals

Answer: B


9. Plants lose 99% of their total water absorption through transpiration. Which statement about the meaning of transpiration is incorrect is_________

A. Promotes water absorption

B. Power to absorb inorganic salts

C. Facilitates the transport of water and inorganic salts

D. lower the temperature of the leaves

Answer: B


10. The main driving force for the absorption and transportation of mineral elements by plants comes from__________

A. Transpiration and photosynthesis

b. photosynthesis and respiration

c. Respiration and transpiration

D. respiration and photosynthesis

Answer: C


11. Which of the following statements about plant transpiration is correct________

A. Without transpiration, the root system cannot absorb water

B. Without transpiration, the root system cannot absorb mineral elements

C. The loss of water by transpiration causes the root to absorb water, which is a process of consuming ATP

D. Transpiration facilitates the transport of water within the ducts

Answer: D

Related Posts