MCQs on Female Reproductive system - YB Study

MCQs on Female Reproductive system

Female Reproductive System MCQs Questions

MCQs on female reproductive system


1. Eggs from ovary are released in___________

(1) Oviduct 

(2) Kidney

(3) Ureter 

(4) Coelom

Answer: (4) Coelom


2. Lower narrow end of uterus is called_______

(1) Urethra 

(2) Cervix

(3) Clitoris 

(4) Vulva

Answer: (2) Cervix


3. Germinal epithelial cells are cuboidal and these are found in______

(1) Testes 

(2) Ovary

(3) Both 

(4) None

Answer: (3) Both


4. Fertilization takes place at_________

(1) Cervix

(2) Ampulla

(3) Isthmus

(4) Vagina

Answer: (2) Ampulla


5. In human females, meiosis- II is not completed until?

(1) birth

(2) puberty

(3) fertilization

(4) uterine implantation

Answer: (3) fertilization


6. In the female which structure is homologous to penis of male______

(1) Cervix 

(2) Vagina

(3) Uterus 

(4) Clitoris

Answer: (4) Clitoris


7. Puberty occurs in females at the age of_________

(1) 8 - 10 years

(2) 11-14 years

(3) 15-17 years

(4) 18-20 years

Answer: (2) 11-14 years


8. Ovulation is ____________

(1) Releasing of secondary oocyte from ovary

(2) Releasing of primary oocyte from ovary

(3) Releasing of polar body

(4) Releasing of graafian follicle

Answer: (1) Releasing of secondary oocyte from ovary


9. A secondary sexual character is_________

(1) Breast 

(2) ovary

(3) Testis 

(4) Thyroid

Answer: (1) Breast


10. Which is not a secondary sex organ__________

(1) Vagina 

(2) Penis

(3) Prostate 

(4) Mammary gland

Answer: (4) Mammary gland


11. At puberty woman start producing_________

(1) Sperms 

(2) Urine

(3) Young ones 

(4) ova

Answer: (4) ova


12. Citoris is present at the upper junction of________

(1) Labia majora

(2) Mons pubis

(3) Perineum

(4) Labia minora

Answer: (4) Labia minora


13. Which of the following is not related to vulva?

(1) Mons-veneris

(2) Clitoris

(3) Related perineum

(4) Epididymis

Answer: (4) Epididymis


13. Ovarian follicles are present in________

(1) Medulla 

(2) Germinal epithelium

(3) Cortex 

(4) Mesovarium

Answer: (3) Cortex


14. In gastrulation, which is (are) formed_____________

(1) Endoderm

(2) Mesoderm

(3) Etoderm, endoderm

(4) Ectoderm, mesoderm, endoderm

Answer: (4) Ectoderm, mesoderm, endoderm


15. Degenerative process of follicles or eggs in ovary is called__________

(1) Metagenesis 

(2) Atresia

(3) Regression 

(4) None

Answer: (2) Atresia


16. Atretic follicles are found in the _______

(1) Fallopian tube 

(2) Uterus

(3) Labia majora 

(4) Ovary

Answer: (4) Ovary


17. Central stroma of ovary is made up of___________

(1) Fibrous connective tissue

(2) Reticular tissue

(3) Adipose connective tissue

(4) None

Answer: (1) Fibrous connective tissue


18. Which following homologous structures are mismatched?

(1) Clitoris and penis

(2) Vagina and prostatic utricle

(3) Scrotum and labia majora

(4) Fallopian tube and prostate

Answer: (4) Fallopian tube and prostate


19. Endometrium is lining of____________

(1) Testis

(2) Urinary bladder

(3) Uterus

(4) Ureter

Answer: (3) Uterus


20. Function of placenta is _________

(1) Supply of O2 to embryo

(2) Removal of CO2 produced by the embryo

(3) Produces several hormones

(4) All of the above

Answer: (4) All of the above


Related Posts