Diabetes Quiz Questions and Answers Pdf - YB Study -->

Diabetes Quiz Questions and Answers Pdf

Diabetic Quiz Questions

  • Diabetes is a chronic disease characterized by increased blood sugar levels, which can cause damage to various organs if left untreated.
  • There are four main types of diabetes: type 1 diabetes, type 2 diabetes, gestational diabetes, and prediabetes. 
  • The main cause of diabetes is poor diet, especially excessive consumption of sugary, processed foods and lack of physical exercise.
  • The treatment of diabetes usually involves making lifestyle changes, especially diet and exercise. 
  • But medication, such as oral antidiabetic drugs or insulin, may also be needed.


Diabetes Quiz Questions

1. Insulin for Diabetes is invented by_________

(1) Edward Jenner

(2) Alexander Fleming

(3) E.F. Banting

(4) Hoffman

Answer: 3


2. This measure does not help to prevent diabetes complications__________

(1) controlling blood lipids and blood pressure

(2) Prompt detection of diabetic eye and kidney disease

(3) Eliminating all carbohydrates from the diet

(4) controlling blood glucose

Answer: 3


3. Under secretion which hormone can cause diabetes mellitus?

(1) Vasopressin

(2) ADH

(3) Aldosterone

(4) Insulin

Answer: 4


4. When the body does not respond to the insulin it makes this is called______

(1) Diabetes mellitus

(2) Heart Failure 

(3) Myocardial Infarction 

(4) None 

Answer: 1


5. This diabetes drug acts by decreasing the amount of glucose produced by the liver________

(1) Alpha-glucosidase inhibitors

(2) Sulfonylureas

(3) Biguanides

(4) Meglitinides

Answer: 3


6. Type 2 diabetes is characterized by_______

(1) insulin resistance

(2) insulin lack

(3) beta-cell destruction

(4) none of the above

Answer: 1


7. What type of diabetes is inherited?

(1) Type 2 diabetes

(2) Type 1

(3) Both 

(4) None of these 

Answer: 1


8. Which type of diabetes is reversible?

(1) Type 2 diabetes

(2) Type 1 diabetes 

(3) Both 

(4) None of these 

Answer: 1


9. Which diabetes is insulin-dependent?

(1) Type 2 diabetes

(2) Type 1 diabetes 

(3) Both 

(4) None of these 

Answer: 2


10. Which of the following is a symptom of diabetes mellitus?

(1) excessive hunger and/or thirst, 

(2) dry mouth, 

(3) increased urination, tiredness, 

(4) unexplained weight loss,

(5) All of these 

Answer: 5


11. What are the microvascular complications of uncontrolled diabetes?

(1) retinopathy, 

(2) nephropathy,

(3) neuropathy

(4) All of these 

Answer: 4


12. All of the following are signs and symptoms of hypoglycemia except_______

(1) hunger irritability, trouble concentrating, 

(2) fatigue, sweating, confusion,

(3) fast heartbeat, shaking headache

(4) Chest Pain

Answer: 4


13. All of the following are signs and symptoms of hyperglycemia except_______

(1) extreme thirst, dry mouth 

(2) weakness, headache 

(3) frequent urination blurry vision, and shortness of breath.

(4) Skin Swelling 

Answer: 4


14. Which of the following statements about insulin is true_______

(1) Insulin is a hormone produced in the pancreas 

(2) Insulin is a carbohydrate produced in the liver

(3) Insulin is a protein produced in the pancreas

(4) None of these 

Answer: 1


15. Which of the following statements about insulin is true?

(1) Insulin is a protein hormone that is not produced in the human body.

(2) Insulin is a steroid hormone that is produced in the human body.

(3) Insulin is a cholesterol-driven hormone given to human

(4) Insulin is a protein hormone that is produced in the human body.

Answer: 4


16. Which of the following statements about insulin is true?

(1) Insulin acts as a transport protein, carrying glucose across the cell membrane.

(2) Insulin facilitates the movement of intracellular glucose transporters to the cell membrane.

(3) Insulin stimulates the breakdown of stored glycogen into glucose.

(4) Insulin stimulates the kidneys to reabsorb glucose into the bloodstream.

Answer: 2


17. Which minerals are useful in Diabetes as nutraceuticals?

(1) Vanadium

(2) Chromium

(3) Magnesium

(4) All

Answer: 4


18. What is the main cause of diabetes?

(1) Type 1 diabetes is caused by the destruction of the beta cells of the pancreas, resulting in insulin insufficiency.

(2) Diabetes is caused by the hormonal changes of pregnancy along with genetic and lifestyle factors.

(3) Both 

(4) None of these 

Answer: 3


19. What kind of food should diabetics avoid?

(1) Sugar-sweetened beverages.

(2) Trans fats. Artificial trans fats are extremely unhealthy. 

(3) White bread, rice, and pasta.

(4) All of these 

Answer: 4


20. They are symptoms of diabetes mellitus_______

(1) Excess of thirst and decrease in appetite

(2) Excess urination, excessive thirst

(3) Decrease in urination; excessive thirst

(4) Increase in appetite; Excessive thirst

Answer: 4


21. A man suffering from diabetes mellitus drinks water more frequently as he has to eliminate from the blood extra_________

(1) glucose

(2) insulin

(3) glucagon

(4) salt

Answer: 1


22. Which of the following statements are true about retinopathy diabetes?

(1) Diabetic retinopathy is a complication of diabetes, caused by high blood sugar levels damaging the back of the eye (retina). 

(2) It can cause blindness if left undiagnosed and untreated. 

(3) It usually takes several years for diabetic retinopathy to reach a stage where it could threaten your sight.

(4) All of these 

Answer: 4


23. In diabetic macular edema, one is true:

(1) Pan retinal photocoagulation is the first line of management

(2) Anti-VGEF is the first line of treatment

(3) All treatment modules have poor visual acuity

(4) Treatment protocol depends on presenting a vision

Answer: 4


24. The main risk factor regarding diabetic retinopathy________

(1) Duration of the DM

(2) Control of DM

(3) Both (1) & (2)

(4) Age

Answer: 3

Related Posts