Energy Flow in Ecosystem MCQ with Answers Pdf - YB Study -->

Energy Flow in Ecosystem MCQ with Answers Pdf

MCQ on Energy flow in Ecosystem

1. What is the energy flow of an ecosystem_______

A. The process by which solar energy is fixed by green plants

B. The process of energy metabolism of organisms in the system

C. The energy transfer process accompanying the circulation of matter in the system

D. The process by which energy enters the environment from an organism

Answer: C


2. Which statement about the characteristics of energy flow in an ecosystem is correct?

A. circulating flow

B. step by step

C. One-way flow, gradually decreasing

D. Transfer efficiency is 50%

Answer: C


3. What is the only source of energy for all ecosystems on Earth?

A. Water

B. Sun

C. Plants

D. Animals

Answer: B


4. Which energy controls the ecosystem?

A. Water

B. Sun

C. Plants

D. Animals

Answer: B


5. Assuming that the total energy of an ecosystem is 100%, and according to the transfer efficiency of 10%, the energy obtained by the fourth trophic level is_______

A. 0.1%

B. 1%

C. 10%

D. 0.01%

Answer: A


6. Energy flows through the various trophic levels of the ecosystem as______

A. Cyclic, progressively decreasing

B. Cyclic, progressively increasing

C. Non-cyclic, progressively decreasing

D. non-cyclic, incremental

Answer: C


7. What is the flow of energy in an ecosystem?

A. Multidirectional

B. Bidirectional

C. No direction

D. Unidirectional

Answer: D


8. Which of the following statements about energy flow in an ecosystem is correct?

A. If the rabbit eats 1 kg of grass, the energy in the 1 kg of grass will flow into the rabbit's body

B. If a wolf preys on a rabbit, about 10% to 20% of the energy in the rabbit flows into the wolf's body

C. Producers synthesize organic matter through photosynthesis, and energy flows from the inorganic environment to the biological community

D. Ecosystem energy is recycled along with matter

Answer: C


9. How sunlight is much is reflected back out of the total sunlight reaching Earth?

A. 100%

B. 50%

C. 34%

D. 10%

Answer: C


10. Why energy flow is linear in an ecosystem?

A. Because it flows in air medium

B. Because it is very particular

C. Because the ecosystem is linear

D. Because energy flows from one trophic level to the next higher one

Answer: D


11. The main purpose of studying energy flow in ecosystems is to_______

A. Familiarize yourself with the nutritional structure of ecosystems

B. Investigate the direction of energy flow

C. To study the efficiency of energy flow

D. directing as much energy as possible to the part that is most beneficial to human beings

Answer: D


12. It is unlikely that the reason for the gradual decline in energy flow in the ecosystem is that_______

A. Each trophic level is consumed by its own respiration

B. There is always a portion of each nutrient that is not ingested by the next nutrient level

C. Some parts are not assimilated after being ingested

D. An organism is often preyed on by a variety of food in an ecosystem

Answer: D


13. Which statement about the amount of assimilation in living things is correct is_________

A. The total energy stored in the trophic grade

B. Total energy in feces after digestion of food

C. Energy intake from the previous trophic level

D. Energy in organic compounds synthesized after absorption

Answer: D


14. In a food chain composed of grass, rabbits, and foxes, the energy obtained by the assimilation of rabbits should not include_______

A. Energy released by rabbit respiration

B. into the decomposer's body through the feces of the rabbit

C. Rabbit's own growth and development

D. into the body of the fox

Answer: B


15. The total energy flowing through an ecosystem is____________

A. The total amount of solar energy that hits the ecosystem

B. The total amount of solar energy that strikes all plants in the ecosystem

C. The total solar energy fixed by the producers of the ecosystem

D. Total solar energy passed from producer to consumer

Answer: C


16. The role of decomposers in the flow of energy in ecosystems is________

A. convert light energy into chemical energy

B. Reduce the loss of energy in the step-by-step flow

C. Promote the flow of energy from the previous trophic level to the next trophic level

D. release chemical energy from organic substances into the inorganic environment

Answer: D

Related Posts