Gene Therapy MCQ Pdf - YB Study -->

Gene Therapy MCQ Pdf

MCQ on Gene Therapy with Answers

1. What is gene therapy?

A. Gene therapy is a technique used to cure many hereditary diseases. 

B. Introducing healthy foreign genes into cells with genetic defects to achieve the purpose of treating diseases

C. Both of these 

D. Repair defective genes and restore them to normal to achieve the purpose of treating diseases

Answer: C


2. Gene therapy refers to______

A. The use of artificial mutagenesis to make genetically defective cells mutate and return to normal

B. Using genetic engineering technology to remove defective genes to achieve the purpose of curing diseases

C. Introducing healthy foreign genes into cells with genetic defects to achieve the purpose of treating diseases

D. Repair defective genes and restore them to normal to achieve the purpose of treating diseases

Answer: C


3. A person with a hereditary disease can be cured with the help of _________

A. gene therapy

B. cloning

C. dialysis

D. chemotherapy

Answer: A


4. What are the types of gene therapy?

A. Somatic gene therapy

B. Germline gene therapy

C. Both of these 

D. None of these 

Answer: C


5. The most effective means of treating albinism is_____

A. gene therapy

B. General psychotherapy

C. X-ray therapy

D. General drug treatment

Answer: A


6. In 1990 the first gene therapy was given to treat which deficiency?

A. Smallpox

B. Vitamin E

C. Protein

D. Adenosine deaminase

Answer: D


7. Gene therapy is the introduction of healthy foreign genes into______

A. DNA molecules with genetic defects

B. In a chromosome with a genetic defect

C. In genetically defective organelles

D. genetically defective cells

Answer: D


8. In the first step of gene therapy, ________ from the blood of the patient are grown in a culture outside of the body.

A. red blood cells

B. lymphocytes

C. neurons

D. platelets

Answer: B


9. DNA probes can be used to detect_________

A. Patients with endemic goiter disease

B. Hepatitis B patients

C. Patients with osteomalacia

D. patients with iron deficiency anemia

Answer: B


10. What kind of disease can be cured with the help of gene therapy?

A. Infectious

B. Hereditary

C. Physiological

D. Acute

Answer: B


11. Gene therapy is a technique to cure inherited disease by______

A. Altering the genes inside your body's cell.

B. Degrades genes inside your body's cells.

C. Generates new gene 

D. All of these 

Answer: A


12. Which of the following is not a gene therapy_______.

A. Replace defective genes with normal genes

B. Transfer genes to stimulate immunity for the treatment of tumors and AIDS

C. Introducing DNA sequences that inhibit the transcription of oncogenes into cancer cells and inhibiting their proliferation

D. Intake of "healthy genes"

Answer: D


13. Which of the following virus is not used in gene therapy?

A. Papillomavirus

B. Retrovirus

C. Adenovirus

D. Herpes simplex virus

Answer: A


14. Which of the following statements is true about gene therapy________

A. Repair defective cells so that they can return to normal and achieve the purpose of treating diseases

B. The use of artificial mutagenesis to restore gene mutation in cells with genetic defects to normal

C. Using genetic engineering technology to remove defective genes to achieve the purpose of treating diseases

D. Gene therapy is mainly used for the treatment of recessive infectious diseases

Answer: A


15. Which of the following statements about gene therapy is incorrect________

A. From the conceptual analysis of gene therapy, the genetic diseases it treats are recessive genetic diseases

B. Gene therapy requires the introduction of healthy foreign genes into cells with genetic defects

C. Gene therapy is still in clinical trials

D. Gene therapy can be fundamentally cured, and the offspring of the patient will no longer suffer from this type of genetic disease

Answer: D

Related Articles:

Related Posts