Histology Quiz | Histology Practice Test - YB Study -->

Histology Quiz | Histology Practice Test

Histology Quiz with Answers

1. What does histology mean?

a) The study of tissues and cells under a microscope.

b) Study of Human history

c) Study of plants 

d) Study of History 

Answer: A


2. What is histology?

a) Histology is the study of the microscopic structure of animal or plant tissues.

b) The study of tissues and cells under a microscope.

c) Both 

d) None of these 

Answer: C


3. The term “Histology” was introduced by

a) J. Purkyne; 

b) M. Valentin; 

c) K. Mayer; 

d) K. Bisha;

Answer: C


4. What is a nucleosome?

a) Small subunit of the ribosome. 

b) A ribosome in a polysome. 

c) mRNA-protein complex. 

d) DNA loop around histone protein molecules.

Answer: D


5. Why is grafting not possible in monocotyledons?

a) Because they have scattered vascular bundles

b) Because they lack cambium

c) Because they are herbaceous

d) Because they have parallel bundles

Answer: B


6. An example of vascular cambium is________

a) Lateral meristem

b) Primary meristem

c) Secondary meristem

d) Intercalary meristem

Answer: A


7. Branch of biology that studies the structure of tissues of living organisms.

a) Histology 

b) anatomy 

c) Cytology 

d) Anatomy

Answer: A


8. Who introduced the concept of the cell?

a) Haeckel 

b) Aristotle 

c) Hook 

d) Hippocrates

Answer: C


9. Is the smallest unit of life______

a) granule 

b) Epithelium 

c) Cell 

d) Core

Answer: C


10. Branch of medicine that studies the structure of human tissues. 

a) General histology 

b) Human histology 

c) Private histology 

d) Tissue histology

Answer: B


11. The modern stage of development of histology begins with ...

a) 1905 

b) 1995 

c) 1955  

d) 1950

Answer: D


12. The section on microscopic examination of the affected tissue is an important tool for path morphology.

a) Histopathology 

b) Pathology of the body 

c) Histopathology 

d) Intropathology

Answer: A


13. What are the components of the Golgi complex?

a) Granular cytoplasmic reticulum. 

b) Microbubbles. 

c) Microfilaments. 

d) Cytoplasms

Answer: B


14. A branch of forensic medicine that studies the features of damage at the tissue level. 

a) Histopathology 

b) Forensic pathology 

c) Forensic histology 

d) Educational histology

Answer: C


15. What are the functions of the granular endoplasmic reticulum?

a) Assembly of cell membranes. 

b) Protein synthesis for export. 

c) Synthesis of carbohydrates. 

d) Transport in the cell of synthesized amino acids.

Answer: B


16. What is the structure plan of the universal biological membrane?

a) Two layers of proteins, between them a layer of lipids. 

b) Bimolecular layer of lipids, including proteins 

c) Two layers of lipids, and between them a layer of proteins. 

d) Groups of proteins alternate with groups of lipids.

Answer: B


17. How are new mitochondria formed? 

a) At the fusion of old mitochondria. 

b) In the granular cytoplasmic reticulum. 

c) division. 

d) in the Golgi complex.

Answer: C


18. Where are ribosome subunits formed? 

a) In the smooth endoplasmic reticulum. 

b) In the granular endoplasmic reticulum. 

c) in the Golgi complex. 

d) In the nucleolar organizers.

Answer: D


19. What processes take place in the cell in the S-period?

a) DNA synthesis. 

b) Synthesis of lipids. 

c) Tubulin synthesis and microtubule formation. 

d) Energy storage.

Answer: A

Related Posts