Implantation Bleeding Quiz - YB Study -->

Implantation Bleeding Quiz

Implantation Bleeding Quiz

What is Implantation Bleeding?

  • About 30-40% of women experience blood loss after the embryo is implanted in the uterus. This phenomenon is known as implantation bleeding. 
  • Since this happens at the beginning of the cycle, it may even be the first sign of realizing that you are pregnant.
  • The fertilized egg travels down the fallopian tube into the uterus, which implants in the lining of the uterus. 
  • The tissue that forms around the fertilized egg during implantation, the trophoblast, can damage the blood vessels in the mother's uterus, causing a small amount of bleeding from the cervix to the vagina.
  • Implantation bleeding occurs 10 to 14 days after conception, close to the expected time of your next menstrual cycle. 
  • Due to the confusion between implantation bleeding and a normal menstrual cycle, some women are surprised to find out that it is a month later than they originally thought.
  • Implantation bleeding is usually not like menstrual bleeding and is usually lighter in color ( light pink or brown) and less bloody.


Implantation Bleeding Quiz with Answers

1. What are the signs of implantation?

a) light bleeding, cramping, nausea, 

b) bloating, sore breasts, 

c) headaches, mood swings,

d) all of the above 

Answer: D


2. Cramping that comes from your Implantation is usually_______

a) light and short-lived.

b) intense and lasts longer.

c) No cramping 

d) None of these 

Answer: A


3. What does implantation bleeding look like_______

a) light pink or brown in color 

b) Red in color 

c) Red and Black in color 

d) None of these 

Answer: A


4. How much blood loss occurs during implantation bleeding?

a) Low

b) More

c) More than Period 

d) None of these 

Answer: A


5. What is implantation bleeding?

a) implantation bleeding is most likely to be light pink or brown (as opposed to the bright or dark red of your period) 

b) implantation bleeding is more like spotting than an actual flow of blood.

c) Implantation bleeding is defined as a small amount of light spotting or bleeding. 

d) All of these 

Answer: C


6. When does implantation bleeding occurs_________

a) 10 to 14 days after conception

b) just after conception 

c) just before conception

d) Anytime

Answer: A


7. Which of the following statements is correct about implantation bleeding?

a) Implantation bleeding is defined as a small amount of light spotting or bleeding. 

b) It typically occurs about 10 to 14 days after conception. 

c) Implantation bleeding is common, and it usually isn't a sign of a problem.

d) All of these 

Answer: D


8. How long does implantation bleeding last________

a) Implantation bleeding lasts 1 to 3 days 

b) Implantation bleeding lasts 4 to 7 days 

c) Implantation bleeding lasts for a complete week.

d) Implantation bleeding lasts for a complete month.

Answer: A


9. Which of the following statement is incorrect about implantation bleeding______

a) Implantation bleeding is more likely to be a pinky-brown color.

b) Implantation bleeding will not produce this mix of blood and tissue.

c) Implantation bleeding lasts 1 to 3 days

d) Cramping that comes from your Implantation is usually more intense and lasts longer.

Answer: 4


10. How long does it take for implantation?

a) Implantation usually occurs between 10 to 14 days after fertilizing the egg.

b) Implantation itself usually occurs 0 days after the egg is fertilized.

c) Implantation itself usually occurs 10 days before the egg is fertilized.

d) All of these 

Answer: D

Related Posts