MCQ on Blood Transfusion - YB Study -->

MCQ on Blood Transfusion

Blood Transfusion MCQ Questions and Answers

1. Who made the first blood transfusion?

a) James Blundell

b) Louis Pasteur 

c) Edward Jenner 

d) Karl Landsteiner

Answer: A


2. Which parts of blood can be transfused?

a) red cells, 

b) platelets, 

c) plasma, 

d) All of these 

Answer: D


3. What is a blood group? 

a) a set of leukocyte antigens; 

b) whey proteins; 

c) a set of erythrocyte antigens; 

d) a set of acquired antibodies;

Answer: C


4. When preparing patients for blood transfusion, it is necessary________

a) do a general urinalysis; 

b) do a general blood test; 

c) collect a blood transfusion history; 

d) collect an obstetric history; 

e) Do all of the above.

Answer: e


5. When transfused blood type: 

a) is checked before the first blood transfusion; 

b) checked before each blood transfusion; 

c) not checked, enough data in the passport; 

d) not checked, enough data in the medical history;

Answer: B


6. What are the risks of blood transfusion?

a) allergic reactions, 

b) hives and itching,

c) fever.

d) All of these 

Answer: D


7. What is the name of the antigen-antibody reaction in determining the Rh factor of blood?

a) pseudoagglutination; 

b) panagglutination; 

c) isoagglutination; 

d) heteroagglutination;

Answer: C


8. Specify acceptable methods of blood transfusion:

a) intravenous, intraarterial, intraosseous; 

b) subcutaneous, intravenous, intra-arterial; 

c) intravenous, epidural, enteral; 

d) intravenous, subcutaneous, endolymphatic;

Answer: A


9. When transfusing blood to patients who are in a state of anesthesia: 

a) compatibility tests are carried out in full; 

b) no biological test is carried out; c) only a biological test is carried out; 

d) compatibility is determined only by the ABO system;

Answer: A


10. What is a hematoma? 

a) accumulation of blood limited to tissues; 

b) hemorrhage in parenchymal organs; 

c) accumulation of blood in the joint cavity; 

d) blood impregnation of soft tissues;

Answer: A


11. Blood transfusion and obstetric history before blood transfusion allows:

a) prevent possible blood transfusion complications; 

b) urgently select donor blood; 

c) determine the Rh-affiliation and blood group of the patient; 

d) identify hereditary diseases;

Answer: A


12. What is the importance of antigens and antibodies of the ABO system in blood transfusion practice? 

a) characterize the state of the organism; 

b) determine the compatibility of transfused blood; 

c) is of no fundamental importance; 

d) allow to determine the required amount of blood transfusion; 

e) All of the above are true.

Answer: B


13. What are the features of the blood of newborns?

a) agglutinins are poorly expressed; 

b) agglutinogens are poorly expressed, agglutinins are absent; 

c) agglutinins and agglutinogens are weakly expressed; 

d) there are no features;

Answer: B

Related Posts