MCQ on Cancer with Answers Pdf - YB Study -->

MCQ on Cancer with Answers Pdf

Multiple Choice Questions on Cancer Biology

1. The abnormal growth of cells in the body is known as...........

A. Cancer

B. Tumor 

C. Both A and B

D. None of these 

Answer: A


2. How many types of cancer are there?

A. 100

B. 200

C. 300

D. 400

Answer: A


3. What is a carcinogen?

A. A carcinogen is any substance, radionuclide, or radiation that promotes carcinogenesis, the formation of cancer. 

B. the ability to damage the genome or to the disruption of cellular metabolic processes.

C. Both 

D. None of these 

Answer: C


4. Which of the following are considered cancer-causing agents?

A. Cadmium 

B. Nicotine 

C. Arsenic 

D. All of these 

Answer: D


5. Which of the following statements are correct________

A. cadmium causes prostate cancer, 

B. radon causes lung cancer, C. arsenic is responsible for lung and skin cancer, 

D. asbestos causes cancer in the gastrointestinal tract

E. All of these 

Answer: E


6. The root cause of cancer cell formation is________

A. Stimulation by physical carcinogens

B. Stimulation by chemical carcinogens

C. Stimulation of viral carcinogens

D. Activation of intracellular proto-oncogenes

Answer: D


7. Name the most common type of cancer that kills men in the world?

A. Lung Cancer

B. Prostate Cancer

C. Liver Cancer

D. Colon and Rectum Cancer

Answer: A


8. Today's society promotes a healthy lifestyle to prevent disease. Which of the following does not increases the risk of cancer______

A. Improper diet

b. long-term smoking

c. Drink green tea regularly

D. Often suppressed emotions

Answer: C


9. The most common types of treatment for Cancer are...

A. Chemotherapy

B. Surgery

C. Radiation Therapy

D. All the above

Answer: D


10. What is angiogenesis?

A. Differentiation process

B. Growth factors

C. Contact inhibition

D. Blood vessel formation

Answer: D


11. Which of the following statements about proto-oncogenes is incorrect________

A. Abnormal genes in cells

B. Co-regulates the cell cycle with tumor suppressor genes

C. Proto-oncogenes are activated causing cells to become cancerous

D. Normal genes that can be activated by internal and external factors

Answer: A


12. Name the cancer of connective tissues or cancer that occurs in the connective tissues in the body?

A. Lymphoma

B. Sarcoma

C. Carcinoid

D. Medulloblastoma

Answer: B


13. Cancer is a serious threat to human health, and improper diet will increase the possibility of cancer. In daily life, to prevent the occurrence of cancer, it should be avoided as much as possible______

A. green vegetables

b. fresh fruit

c. Moldy food

D. edible mushroom

Answer: C


14. Name the Cancer which is known as The Silent Killer?

A. Stomach Cancer

B. Pancreatic Cancer

C. Lung Cancer

D. Brain Cancer

Answer: B


15. Long-term smoking causes lung cancer_________

A. Coal tar sticks to the alveolar walls, making the alveoli lose their elasticity

B. Coal tar can cause the body to produce proto-oncogene

C. Coal tar can mutate proto-oncogenes and tumor suppressor genes, resulting in cancerous cells

D. Inhaled carbon monoxide thins the alveoli

Answer: C


16. Which of the following is NOT the type of cancer?

A. Carcinomas

B. Sarcomas

C. Leukemia

D. Protease 

Answer: D


17. Leukemia is a common hematopoietic tumor disease, commonly known as "blood cancer". Intrinsic factors that cause leukemia are_______

A. Changes in genetic material

B. Long-term exposure to ionizing radiation or X-rays

C. Mutations in proto-oncogenes and tumor suppressor genes

D. Both A and C

Answer: D


18. What is the origin of cancerous cells?

A. Monoclonal

B. Polyclonal

C. Stem cells

D. Mesodermal cells

Answer: A


19. The factors that can cause cells to become cancerous are__________

① X-ray irradiation 

② Coal tar stimulation 

③ Excessive temperature 

④ Cell inactivation 

⑤ Infection by tumor virus 

⑥ Ultraviolet radiation

A. ①③④⑤

B. ①②③⑤

C. ①②⑤⑥

D. ②④⑥

Answer: C


20. Name the process of transition from normal cells to cancerous cells?

A. Ubiquitylation

B. Polymerization

C. Transformation

D. Metastasis

Answer: C


21. Cancer is one of the diseases that seriously threaten human health. Which of the following descriptions is correct?

A. Long-term exposure to cancer patients increases the risk of cancerous cells in human cells

B. Cancer is caused by carcinogens, and the risk of disease has nothing to do with age

C. Nitrite can cause cancer by changing the structure of genes

D. AIDS patients have the same risk of developing cancer as normal people

Answer: C


22. The location of the proto-oncogene is_______

A. Commonly found on the chromosomes of humans and animals

B. Only present on the chromosomes of healthy people

C. It exists only on the chromosomes of people who have been infected with oncogenic viruses but have not yet developed the disease

D. Only present on the chromosomes of cancer patients

Answer: A

Related Posts