MCQ on Celestial Body Pdf - YB Study -->

MCQ on Celestial Body Pdf

Celestial Body Multiple Choice Questions

1. What is celestial body?

A. All the objects that we see in the sky are called celestial bodies or heavenly bodies.

B. All the objects that cannot see in the sky are called celestial bodies.

C. All the objects that we see on earth are called celestial bodies.

D. Both A and C

Answer: A


2. Which of the following  statement is true for celestial body?

A. All the objects that we see in the sky are called celestial bodies or heavenly bodies. 

B. These celestial bodies include stars, planets, satellites, asteroids, meteorids and comets. 

C. The celestial bodies that do not have their own light and heat are called planets

D. All of these 

Answer: D


3. The main reason why the sun is the central celestial body of the solar system is that______

A. It has a huge mass

B. It is located in the center of the solar system

C. It has a very high temperature

D. It can emit light by itself

Answer: A


4. The closest natural celestial bodies to Earth are:

A. Mars

B. the moon

C. the sun

D. Venus

Answer: B


5. The point above which the satellite or any celestial body lies is known as _____________

A. Zenith

B. Nadir

C. Visible horizon

D. Latitude

Answer: B


6. What is celestial sphere?

A. Celestial sphere is an assumption in which it is assumed that the stars lie on it.

B. Celestial sphere is shape of Celestial body

C. Both 

D. None of these 

Answer: A


7. Position of a celestial body can be determined by__________

A. Nadir

B. Azimuth

C. Zenith

D. Co-ordinates

Answer: D


8. The most basic type of celestial body in the universe is______

A. Planets and nebulae

B. stars and planets

C. stars and nebula

D. planets and comets

Answer: C


9. The celestial system that does not include the Earth is________

A. Extragalactic

B. the Milky Way

C. the solar system

D. total galaxy

Answer: A


10. The following celestial bodies are ________

① Milky Way 

② Sun 

③ Sunrise 

④ Gas and dust in interstellar space 

⑤ Meteorites 

⑥ Meteoroids

A. ①②③    

B. ④⑤⑥     

C. ②④⑥    

D. ①③④

Answer: C


11. Which of the following celestial systems is ranked from low to high is correct?

A. Earth-moon system - solar system - Milky Way - extragalactic galaxies

B. Earth-Moon System - Solar System - Milky Way - Total Galaxies

C. Earth-Moon System - Extragalactic Galaxy - Milky Way - Solar System

D. Earth-Moon System - Milky Way - Extragalactic Galaxy - Total Galaxy

Answer: B


12. If the sun didn't shine, people on earth wouldn't be able to see it________

A. star                  

B. the moon              

C. planet            

D. Both B and C

Answer: D


13. Which statement about celestial systems is correct is________

A. Extragalactic galaxies and the Milky Way belong to different levels of celestial systems

B. A celestial body system is formed by mutual attraction and revolving between celestial bodies

C. The Milky Way is a celestial system centered on the sun

D. Divided by affiliation, the Earth-Moon system is part of the galaxy

Answer: B


14. Observe the following celestial bodies with the naked eye or with the help of a telescope, which phenomenon is correct_______

A. The shining star is the planet

B. The fleeting moment is the comet

C. Meteors that emit light and heat themselves

D. The blurred outline is the nebula

Answer: D


15. In the solar system, the earth's orbit is located at______

A. between the orbits of Mars and Jupiter

B. between the orbits of Mercury and Venus

C. between the orbits of Venus and Mars

D. between the orbits of Jupiter and Uranus

Answer: C


16. The following statement is false________

A. The celestial body system is hierarchical    

B. The Milky Way is formed by the mutual attraction and revolving of celestial bodies

C. The earth is located in the center of the solar system   

D. The total galaxy is the largest celestial body system known to human beings

Answer: C


17. The asteroid belt is located in________

A. between the orbits of Jupiter and Saturn

B. between the orbits of Mercury and Venus

C. between the orbits of Venus and Earth

D. between the orbits of Mars and Jupiter

Answer: D


18. The sun's energy source is__________

A. Intense radio waves emitted by sunspots and flares

B. The flow of solar particles thrown by the solar wind

C. Thermal energy generated by the decay of radioactive elements

D. Nuclear fusion reactions of internal substances

Answer: D

Related Posts