MCQ on Cell Signaling Pdf - YB Study -->

MCQ on Cell Signaling Pdf

Multiple Choice Questions on Cell Signaling

1. Cell signaling is __________.

A. Intercellular

B. Intracellular

C. Both (a) and (b)

D. None of the above

Answer: C


2. Which of the following is a types of cell signaling pathways – 

A. autocrine, 

B. paracrine 

C. endocrine

D. All of these 

Answer: D


3. How many types of cell signaling are there?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer: C


4. Long distance signaling in animals is called what?

A. paracrine

B. endocrine

C. hormone

D. gap junctions

Answer: B


5. Which of the following signal molecules does not interact with cell surface receptors?

A. Insulin

B. Gastrin

C. Glucagon

D. Testosterone

Answer: D


6. Which of the following signaling pathway occurs in multicellular organisms?

A. Paracrine signaling

B. Autocrine signaling

C. Endocrine signaling

D. All of the above

Answer: D


7. What is a G protein?

A. specific type of membrane-receptor protein

B. protein on the cytoplasmic side of a membrane

C. membrane-bound enzyme

D. relay protein

Answer: B


8. Which of the following statements is true about cell signaling?

A. In plants, the cell signaling occurs through phytohormones

B. Cell signaling is used to study the context of human diseases

C. Cell signaling is used to study the signaling between cells of an organism

D. All of the above

Answer: D


9. Which type of cell signaling molecule produces hormones?

A. Autocrine ligands

B. Endocrine ligands

C. Juxtacrine ligands

D. Intracrine ligands

Answer: B


10. What is the largest family of cell surface receptors?

A. G protein-coupled receptors, GPCR

B. Ion channel receptor

C. Nuclear receptor

D. Enzyme-linked receptor

Answer: A


11. Which of the following is false regarding cellular signaling? 

A. Transmembrane receptors are found on both plasma membranes and nuclear membranes

B. Transmembrane receptors are always ion channels

C. A ligand can be polar or nonpolar

D. None of these 

Answer: C


12. Signal amplification is most often achieved by

A. an enzyme cascade

B. binding of multiple signals

C. branching pathways

D. action of adenylyl cyclase

Answer: A


13. Which of the following is true regarding a transmembrane receptor?

A. It has both hydrophobic and hydrophilic regions and the ligand binds on the hydrophobic regions

B. It has both hydrophobic and hydrophilic regions and the ligand binds on the hydrophilic regions

C. It has exclusively hydrophobic regions

D. None of these 

Answer: B


14. The three steps of signal transduction in order are______

A. reception, transduction, response

B. response, transduction, reception

C. reception, response, transduction

D. transduction, reception, response

Answer: A


15. Which of the following are effector proteins of G proteins______

A. Ion channel 

B. Nitric oxide synthase 

C. Phospholipase A 

D. Phospholipase C

E. All of these 

Answer: E


16. Protein kinases that play an important role in cell signal transduction include:

A. Protein Kinase A 

B. Protein Kinase C 

C. Protein Tyrosine Kinase

D. Serine/threonine protein kinase 

E. All of these 

Answer: E 


17. Regarding signal transduction, which of the following statements is true________

A. Only excitable cells can transmit signals

B. Information encoded by action potentials is conducted across synapses

C. External stimuli are conducted on any receptor cell

D. Information enters the cell and causes a cellular response

 Answer: D

Related Posts