MCQ on Central Dogma Pdf - YB Study -->

MCQ on Central Dogma Pdf

Central Dogma MCQ with Answers Pdf

What is central dogma?

  • The central dogma refers to the process of transcription and translation in which genetic information is passed from DNA to RNA, and then from RNA to protein, and the process of replication in which genetic information is passed from DNA to DNA.
  • The central dogma refers to the transmission process of genetic information in the process of replication, transcription, translation, etc.
  • The term central dogma was proposed by Francis Crick. 
  • The central dogma includes three processes: DNA biosynthesis, RNA biosynthesis, and protein biosynthesis.
  • The central dogma embodies the two basic functions of DNA:
  • The transmission of genetic information is mainly completed through DNA replication, which occurs in the reproductive process or cell proliferation process of parents producing offspring.
  • The expression of genetic information is accomplished through transcription and translation, which occur during individual development.


Multiple Choice Questions on Central Dogma

1. The "central dogma" of inheritance means_______

A. The expression process of genetic information

B. Interpretation process of genetic information

C. The laws of inheritance of genetic information

D. the transmission of genetic information

Answer: D


2. What is Central Dogma?

A. Transcription and translation of genetic information

B. Transcription, translation, and expression of genetic information

C. The principle of base complementarity in DNA replication, transcription, and translation

D. The process of transferring genetic information through DNA or RNA replication, transcription, and translation

Answer: D


3. Who proposed central dogma?

A. Francis Crick

B. Bateson

C. Altman

D. Franklin 

Answer: A


4. Which of the following does not take part in Central Dogma?

A. Reverse Transcription 

B. Transcription

C. Replication 

D. Translation

Answer: A


5. Where does the central dogma occur?

A. Nucleus, Cytoplasm, Ribosomes 

B. Mitochondria

C. Cell wall, Cell membrane 

D. All of these 

Answer: A


6. When synthesizing the following substances, a template is required_______

A. Phospholipids and proteins

b. RNA and antibodies

C. Sex hormones and insulin

D. neurotransmitters and receptors

Answer: B


7. The process by which RNA molecules are initiated, elongated, and terminated is called 

A. Replication 

B. Transcription 

C.Translation 

D. Central dogma 

Answer: B


8. What is an exception to the central dogma?

A. Reverse Transcription 

B. Transcription 

C.Translation 

D. All of these 

Answer: A


9. What enzymes are involved in the central dogma?

A. RNA polymerase

B. Ligase 

C. DNA polymerase

D. All of these 

Answer: D


10. RNA molecules are synthesized by using a portion of one strand of DNA as a template in. a polymerization reaction that is catalyzed by enzymes called__________

A. RNA polymerase 

B. DNA polymerase 1

C. DNA polymerase 2 

D. DNA polymerase

Answer: A


11. Reverse transcription is the transfer of genetic information from________

A. Protein → RNA

B. RNA→RNA

C. DNA → RNA

D. RNA→DNA

Answer: D


12. DNA makes RNA and RNA makes protein, this process is termed as

A. central dogma

B. simple dogma

C. Translation

D. Transcription

Answer: A


13. Which of the following regarding the basic mechanism of gene expression is correct?

A. DNA ―> tRNA ―> protein

B. RNA ―> cDNA ―> mRNA ―> protein

C. RNA ―> DNA ―> mRNA ―> protein

D. DNA ―> protein

Answer: B


14. The statement about the meaning of the "central dogma" is false________

A. Indicates the direction of transmission of genetic information

B. Indicates that a gene controls the process of protein synthesis

C. DNA only comes from the replication of DNA

D. Genes control biological traits by controlling protein synthesis

Answer: C


15. Which of the following statements about the transmission of genetic information is false________

A. The transmission of genetic information in mitochondria and chloroplasts follows the central dogma

B. The genetic information in DNA is transferred to mRNA by transcription

C. genetic information in mitochondria and chloroplasts does not obey Mendel's laws of inheritance

D. There is no RNA in bacteriophage, and the transmission of its genetic information does not follow the central dogma

Answer: D


16. In soybean somatic cells, the transfer of genetic information between biological macromolecules does not normally occur_______

A. The process of replication from DNA to DNA

B. The process of transcription from DNA to RNA

C. The process of translation from RNA to protein

D. From RNA→RNA and RNA→DNA

Answer: D

Related Posts