MCQ on Food Chain and Food Web - YB Study -->

MCQ on Food Chain and Food Web

Multiple Choice Questions on Food Chain and Food Web

1. What is a food chain?

A. A long chain made of food

B. Process of preparing food

C. Food where locked by chain

D. Pathway that energy and nutrients flow through the ecosystem

Answer: D


2. What is food web?

A. In food web we find many different paths on plants and animals which are connected to each other. 

B. Process of preparing food

C. Food where locked by chain

D. Pathway that energy and nutrients flow through the ecosystem

Answer: A


3. A debris from rotting matter is called

A. detritus

B. dirt

C. waste material

D. fertilizer

Answer: A


4. The organism that first begins a food chain is_______

A. self-supporting

B. herbivorous

C. carnivorous

D. parasitic

Answer: A


5. Which of the following is the correct sequence of the food chain?

A. Plants - mice - bobcats -badgers

B. Plants - mice - badgers - bobcats

C. Plants - badgers -mice - bobcats

D. Plants - badgers - bobcats -mice

Answer: B


6. Correct sequence in the food chain is________.

A. Grass → Grasshopper → Frog → Snake

B. Grass → Snake → Insects → Deer

C. Grass → Wolf → Deer 

→ Buffalo

D. Bacteria → Grass → Rabbit → Wolf

Answer: A


7. Which of the following is a correct sequence of food chain_______

A. sunlight → leaves → silkworms

B. Grass → locust → frog

C. Rabbit → fox → wolf

D. Zooplankton → Phytoplankton → Grass Carp

Answer: B


8. The correct sequence of the food chain from producer to consumer is:

A. Grass

B. Insect

C. Bird

D. Snake

Answer: A


9. Which of the following condition is true about food chain?

A. Provide more energy for next trophic level

B. Provides food for succeeding organisms

C. Consume energy from next trophic level

D. Do not pass energy to next trophic level

Answer: B


10. A food chain starts with a_______

A. producer

B. consumers

C. decomposer

D. scavengers

Answer: A


11. In the food chain, the most likely______

A. When secondary consumers increase, tertiary consumers decrease

B. When primary consumers increase, secondary consumers decrease

C. When tertiary consumers increase, secondary consumers increase

D. When secondary consumers increase, primary consumers decrease

Answer: D


12. The structure of a complete ecosystem should include_______

A. Ecosystem components, food chains and food webs

B. Producers, consumers, decomposers, and food webs

C. Non-living matter and energy, producers, consumers, decomposers

D. All food chains and food webs

Answer: C


13. Which of the following cannot be a food chain?

(i) Grass, lion, rabbit, wolf

(ii) Plankton, man, fish, grasshopper

(iii) Wolf, grass, snake, tiger

(iv) Frog, snake, eagle, grass, grasshopper

A. (i) and (iii)

B. (iii) and (iv)

C. (ii) and (iii)

D. (i) and (iv)

Answer: C


14. Which of the following are characteristic of ecosystem food webs_________

A. One species can only be eaten by another species

B. The number of links in the food chain is infinite

C. An organism may belong to different trophic classes

D. All creatures on the food web are predators

Answer: C


15. In the following food chain, energy flows from

Grass→Grasshopper→Frog→Snake→Eagle

A. Eagle to Grass

B. Grass to Eagle

C. In all directions

D. There is no energy flow

Answer: A


16. Which of the following statements about food chains or food webs is true______

A. In an ecosystem, the more complex the species, the larger the number of individuals, and the more food chains

B. Along the food chain, animals get bigger and bigger

C. In the food web, each animal can only be assigned to a specific trophic level according to the animal's diet

D. The greater the amount of a certain organism introduced into the ecosystem, the higher the resistance stability of the ecosystem

Answer: A


17. In the food chain given below, grasshopper occupies the _____ trophic level.

Grass→Grasshopper→Frog→Snake→Eagle

A. First

B. Second

C. Third

D. Fourth

Answer: D


18. Which of the following statements about food chains is true________

A. A food chain is the channel through which energy flows in an ecosystem

B. The parasitic food chain is the main food chain in terrestrial ecosystems

C. Along the food chain, animals get bigger and bigger

D. In the food chain, each animal can only belong to a specific trophic level according to the animal's diet.

Answer: A


19. In the food chain given below, if the amount of energy available at fourth trophic level is 5 kJ, what was the energy available at the producer level?

Grass → Grasshopper → Frog → Snake → Hawk

A. 500 kJ

B. 50 kJ

C. 5000 kJ

D. 5 kJ

Answer: C


20. In the following food chain, which organisms will have the least energy?

Grass→Grasshopper→Frog→Snake→Eagle

A. Grass

B. Grasshopper

C. Snake

D. Eagle

Answer: D

Related Posts