MCQ on Genetic Recombination - YB Study -->

MCQ on Genetic Recombination

Genetic Recombination Multiple Choice Questions

1. The process of genetic recombination occurs in________

A. During meiosis

B. During mitosis

C. During fertilization

D. In the process of grafting different varieties

Answer: A


2. Genetic recombination is due to______

A. fertilization & meiosis

B. mitosis & meiosis

C. fertilization & mitosis

D. none of these

Answer: A


3. Biological variation caused by genetic engineering technology belongs to________

A. Chromosomal mutation

B. genetic mutation

C. genetic recombination

D. non-heritable variation

Answer: C


4. There are often large differences in traits between siblings, mainly due to________

A. genetic mutation

B. genetic recombination

C. Gene segregation

D. chromosomal aberration

Answer: B


5. What are the 3 processes that result in genetic recombination?

A. transduction, 

B. transformation 

C. conjugation.

D. All of these 

Answer: D


6. Which of the following can lead to the genetic recombination________

A. Sister chromatid crossover

B. Alleles segregate from each other

C. Free combination of non-homologous chromosomes

D. sister chromatid segregation

Answer: C


7. The heritable variation that occurs only during meiosis is_________

A. Variation in chromosome structure

B. genetic recombination

C. Variation in the number of chromosomes

D. Gene mutation

Answer: B


8. Which of the following statements about genetic recombination is incorrect________

A. Gene recombination occurs during meiosis

B. Gene recombination produces new genes that did not exist before

C. Genetic recombination is an important source of biological variation

D. Genetic recombination can create new traits that weren't there before

Answer: B


9. Which cell division is responsible for recombination and variation?

A. Meiosis

B. Binary fission 

C. Mitosis 

D. None of these 

Answer: A


10. Which of the following statements about biological variation is true________

A. Genetic recombination can generate multiple pairs of alleles

B. genetic recombination that occurs in an organism can be passed on to offspring

C. New genotypes produced by genetic recombination may not necessarily express new phenotypes

D. Gene recombination changes the genetic information of a gene

Answer: C


11. Which of the following statements about gene mutation and gene recombination is correct________

A. Gene mutation is more beneficial than a detriment to an individual

B. Gene mutation is a heritable variation

C. Genetic recombination can produce new genes

D. Gene recombination commonly occurs during somatic cell proliferation

Answer: B


12. Which of the following statements about genetic recombination is correct?

A. The free combination of non-homologous chromosomes can lead to genetic recombination

B. The exchange of identical segments between sister chromatids leads to genetic recombination

C. Genetic recombination leads to trait segregation in homozygous selfed progeny

D. Trait differences between identical twins due to genetic recombination

Answer: A


13. Which of the following statements about genetic recombination is incorrect_______

A. The free combination of non-allelic genes on non-homologous chromosomes in the late stage of the first meiotic division is a genetic recombination

B. During meiotic tetrads, local exchange of sister chromatids can lead to genetic recombination

C. The insect-resistant cotton cultivated by Chinese scientists is based on the principle of genetic recombination

D. Breeders breed seedless watermelons, but the principle used is not genetic recombination

Answer: B


14. The principle and reproduction method of genetic engineering breeding are________

A. Genetic recombination asexual reproduction

B. Gene mutation asexual reproduction

C. Chromosomal mutation sexual reproduction

D. chromosomal asexual reproduction

Answer: A

Related Posts

There is no other posts in this category.