MCQ on Geostationary Satellites - YB Study -->

MCQ on Geostationary Satellites

Multiple Choice Questions on Geostationary Satellite: 

1. Geostationary satellites launched by different countries, the same is________

A. cycle

B. centripetal force

C. quality

D. centripetal acceleration

Answer: A


2. The height of a geostationary satellite is_________

A. 1000 km 

B. 32000 km 

C. 36000 km 

D. 850 km

Answer: C


3. Which of the following statements about geostationary satellites is correct______

A. Its acceleration must be less than 9.8m/s 2

B. Its speed is less than 7.9km/s

C. Its period is one day and the orbital plane coincides with the equatorial plane

D. All of these 

Answer: D


4. Geostationary satellites___________

A. are placed at a fixed point above the earth

B. rotate the earth about a fixed axis

C. rotate the earth about a varying axis

D. all of the mentioned

Answer: A


5. India’s first domestic geostationary satellite 1NSAT-IA was launched on 10th April 1982 from

A. USSR

B.USA

C. THE UK

D. UP

Answer: B


6. Minimum number of geostationary satellites needed for satellite communication is 

A. 1  

B. 2  

C. 3 

D. 4

Answer: 3


7. Which one of the following statements is correct? 

A. A single geostationary satellite can cover the whole part of the earth for microwave communication

B. At least three geostationary satellites in the same orbit around the earth can cover the whole part of the earth for microwave communication. 

C. The first Indian communication satellite is Telstar. 

D. The satellite communication is not like the line of sight microwave communication.

Answer: B


8. The angle subtended by earth at geostationary communication satellite is………..

A. 17.34°

B. 51.4°

C. 120°

D. 60°

Answer: A


9. There are many geostationary satellites above the earth (as a sphere with uniform mass distribution), which of the following statements is correct________

A. their quality may vary

B. The magnitude of their speed may vary

C. Their centripetal accelerations may be different in magnitude

D. They may be at different distances from the center of the earth

Answer: A


10. A geostationary satellite is an artificial satellite that is synchronized with the earth's rotation. The following characteristics are possessed by a geostationary satellite__________

A. over the equator

B. a certain height from the ground

C. The linear velocity is constant

D. All of these 

Answer: D


11. A geostationary satellite is one which___________

A. hangs motionless in space about 36000 km from Earth

B. travels around the Earth in 24 hours

C. remains stationary above the Earth

D. appears stationary to everybody on Earth

Answer : D


12. The geostationary communication satellite APPLE is parked in the equatorial orbit at

A. 102° E longitude over Sumatra

B. 90° E longitude over Bangladesh

C. 74° E longitude over India

D. 67° E longitude over Pakistan

Answer: A


13. Which of the following statements about geostationary satellites is correct_______

A. Geostationary satellites must be in the Earth's equatorial plane

B. The distance from the geostationary satellite to the center of the earth is

C. The period of a geostationary satellite is equal to the period of the Earth's rotation

D. All of these 

Answer: D


14. Which of the following statements about geostationary communication satellites is correct________

A. it must be orbiting the equator

B. The orbital radius of this kind of satellite launched by each country is the same

C. Its linear velocity must be greater than the first cosmic velocity

D. it can operate over the north and south poles

Answer: B


15. Most waves used for communication purposes rely on geostationary satellites because_____

A. they cannot transmit data at long distances due to the curvature of the earth

B. they are reflected by the atmosphere

C. they are very cheap

D. it does not occupy space on the earth’s surface

Answer: A

Related Posts