MCQ on Infrared Radiation - YB Study -->

MCQ on Infrared Radiation

Infrared Radiation MCQ with Answers Pdf

1. At present, the remote control appliances used in the family include TV sets, air conditioners, etc. The remote control sends out:

A. Microwave

B. Ultraviolet

C. Infrared

D. X rays

Answer: C


2. Which of thefollowing is not the application of infrared is_______

A. baked goods

B. dentify ancient paintings

C. monitor forest fires

D. tv remote

Answer: B


3. Which of the following is classified as electromagnetic radiation?

A. Visible light

B. X rays

C. Infrared radiation

D. All of the above

Answer: D


4. Which of the following is an infrared application______

A. Sterilize

B. Monitoring forest fires

C. make fluorescent tubes glow

D. Promotes vitamin D synthesis in the body

Answer: B


5. Magnetic particles with fluorescent coating are seen under which light?

A. White light

B. Infrared light

C. Black light

D. Ultraviolet light

Answer: D


6. Which of the following statements about infrared and ultraviolet is correct ________

A. Infrared is red, ultraviolet is purple

B. The main characteristic of infrared rays is the strong chemical action

C. UV light can be used to sterilize

D. Infrared and ultraviolet do not obey the laws of reflection of light

Answer: C


7. The heating in infrared drying in comparison to convection drying is higher by______

A. 5 time

B. 8 times

C. 10 times

D. 12 times

Answer: C


8. Which of the following statements about infrared is correct________

A. Objects below 0°C do not emit infrared rays

B. Infrared human eye can directly observe

C. The hotter the object, the stronger the infrared radiation

D. In the hospital, the method of irradiating infrared rays is often used for disinfection

Answer: C


9. sensors are light based sensor that are used in various applications like Proximity and Object_______

A. Temperature

B. Pressure

C. Infrared

D. None of above

Answer: C


10. In the following cases, infrared rays are used_________

A. The banknote detector checks the banknotes            

B. The red taillight of the bicycle indicates the vehicle behind

C. The sonar system measures the distance of the submarine ahead    

D. tv remote control remote control tv

Answer: D


11. Comparing infrared and ultraviolet, which statement is correct________

A. The main function of infrared rays is sterilization

B. The main effect of ultraviolet rays is the thermal effect

C. Infrared is a visible light between red and orange

D. Ultraviolet light is invisible light outside of violet light

Answer: D


12. Which of the following statements about invisible light is false_______

A. Invisible light is an imaginary light that does not actually exist

B. Invisible light can also transmit energy

C. Invisible light can also travel straight through the air

D. Invisible light can also be reflected when it encounters objects

Answer: A

Related Posts