MCQ on Liver Pdf - YB Study -->

MCQ on Liver Pdf

Multiple Choice Questions on Liver

  • The liver is the largest digestive gland in the human body and an important organ of metabolism. 
  • The liver is the metabolic center of the three major nutrients, sugar, protein, and fat. 
  • Liver is responsible for the conversion and remodeling of these amino acids to manufacture human protein. Such as serum albumin (Albumin) and various enzymes in the blood.
  • Production of bile and fat metabolism.
  • The liver uses vitamin K, a blood clotting factor, to help make blood clots to stop bleeding from wounds.
  • Vitamin A , D , E , K (fat soluble), vitamin B complex (B1, B6, B12, niacin) and folic acid; minerals such as iron, copper, etc. are stored in the liver.
  • The liver converts excess glucose into glycogen (glucagon) for energy storage. When there is a shortage of body heat (such as exercise), glycogen is converted into glucose to provide the body with additional heat.
  • The liver breaks down old red blood cells, and its useful substances such as iron are retained, while the bilirubin in it is injected into the bile ducts to be excreted.
  • The liver breaks down excess amino acids that are not used by the body first into amonia and then into less toxic urea for excretion. 
  • Other toxic chemicals, drugs and alcohol are converted in the liver into less toxic or non-toxic substances that are excreted.


Liver MCQ with Answers Pdf

1. How many lobes are present in the liver?

A. 4

B. 3

C. 2

D. 1

Answer: A


2. Which of the following is the function of the human liver?

A. Production of bile

B. Metabolization of fats

C. Metabolization of carbohydrates

D. All of the above.

Answer: D


3. What is the approximate weight of the liver in a healthy adult?

A. 1.4kg

B. 2.3kg

C. 0.9kg

D.  1.8kg

Answer: A


4. Liver perform the following function except:

A. Haemopoiesis in adults.

B. Formation of about half of body lymph.

C. Formation of bile salts.

D. none

Answer: A


5. The liver is the major site of drug metabolism.

A. True

B. False

C. none

D. all

Answer: A


6. Where is the liver located in the human body?

A. Beside pancreas

B. Beside heart

C.Beside kidney

D. Above the abdominal cavity

Answer: D


7. The ability of liver to excrete drug in bile is expressed by………

A. hepatic clearance

B. biliary clearance

C. non-renal clearance

D. renal clearance

Answer: B


8. Liver functions include all the followings except:

A. Excretion of bile.

B. Glycogenolysis

C. Glycogenesis.

D. Formation of essential amino acids.

Answer: D


9. Which protein is produced by liver?

A. Albumins

B. Glycoprotein 

C. Protease 

D. All of these 

Answer: A


10. Which of following is a liver disease?

A. Appendicitis

B. Cirrhosis

C. Conjunctivitis

D. Diabetes

Answer: B


11. Which of the following is not an example of liver disease?

A. Fascioliasis

B. AIDS

C. Fatty liver disease

D. Gilbert’s syndrome

Answer: B


12. Which of the following vitamin can be produced by the liver?

A. Vitamin A

B. Vitamin B

C. Vitamin C

D. Vitamin D

Answer: A


13. Which is the largest gland in human body?

A. Hypothalamus

B. Liver

C. Thyroid

D. Pancreas

Answer: B


14. If liver from body is removed then which component of blood increases________

A. Ammonia

B. Protein

C. Urea

D. Uric acid

Answer: A


15. All the following are correct statements about liver cells except:

A. They convert amino acids into glucose.

B. They form cholesterol.

C. They release glucose when blood glucose tend to decrease.

D. They are the only site of synthesis of plasma globulins.

Answer: D


16. The lower layer the will become the digestive system, liver, pancreas,and respiratory system.

A. Ectoderm

B. Endoderm.

C. Mesoderm

D. Periderm

Answer: C


17. What is the function of liver?

A. Metabolism of proteins, fats and carbohydrates. 

B. Production of bile and excretion of bilirubin, cholesterol, drugs and hormones. 

C. The liver is also involved in activating enzymes and also stores vitamins, minerals and glycogen.

D. All of these 

Answer: D

Related Posts