MCQ on Noise Pollution Pdf - YB Study -->

MCQ on Noise Pollution Pdf

Multiple Choice Questions on Noise Pollution: 

What is Noise Pollution?

  • Noise refers to the sound that has an adverse effect on human life or production activities. 
  • Noise pollution is commonly referred to as man-made.
  • Any sound that interferes with people's rest, study and work, as well as the sound that you want to listen to, that is, unwanted sound, is collectively referred to as noise.
  • Noise pollution occurs when noise has adverse effects on people and the surrounding environment. 
  • Noise will not only cause hearing damage, but also induce a variety of carcinogenic and fatal diseases, and also interfere with people's life and work.
  • Industrial noise refers to the noise generated by the operation of machinery or equipment and other activities during industrial production.
  • When people work in a noise environment of about 100 decibels, they will feel harsh and uncomfortable, and even cause temporary deafness.
  • Noise exceeding 140 decibels can cause eye vibration, blurred vision, fluctuations in breathing, pulse, and blood pressure, and even constrict blood vessels throughout the body, reduce blood supply, and affect speaking ability.


Noise Pollution MCQ with Answers Pdf

1. Noise is_________

A. An unwanted noise

B. An irritant

C. A source of stress

D. all of the above

Answer: D


2. What is noise?

A. Desirable sound

B. Desirable and unwanted sound

C. Undesirable and unwanted sound

D. Undesirable and wanted sound

Answer: C


3. All sound is noise.

A. TRUE

B. False

C. All

D. none

Answer: B


4. In which unit sound is measured?

A. Kilometer

B. Pascal

C. Kilogram

D. Decibel

Answer: D


5. Which of the following statements is true about noise _______

A. It is impossible for pleasant music to become noise

B. Noise cannot be attenuated

C. Although noise can affect people's work, study and rest, it has little effect on people's health.

D. Sound waves with irregular waveforms are noise

Answer: D


6. White noise is random noise that has a audible frequency rangefrom_______

A. 320 to 100 KHz

B. 20 to 20KHtz

C. 120 to 20KHtz

D. 220 to 20KHtz

Answer: B


7. The upper safe noise level is__________

A. 80 dB

B. 85 dB

C. 90 dB

D. 92 dB

Answer: B


8. What is the dB of a threshold of pain?

A. 100

B. 110

C. 120

D. 146

Answer: D


9. Following scale is used for loudness of sound or noise______

A.vLinear scale

B. Logarithmic scale

C. Exponential scale

D. None of the above

Answer: B


10. Which of the following sounds is not noise________

A. The sound of a plane taking off and landing

B. clamor in the market

C. Students singing in music class

D. Late at night, the sound of the piano playing in the adjacent room

Answer: C


11. What is called for a temporary hearing loss?

A. Temporary ear pain

B. Temporary hearing problem

C. Temporary threshold shift

D. Temporary hearing shift

Answer: C


12. Which of the following statements is true:

A. Noise will pollute the environment, and the reflection of light will also cause pollution

B. Noise will pollute the environment, light is clean without pollution

C. The speed of sound waves and light is reduced after reflection

D. Both sound waves and light travel from air to water with the same speed

Answer: A


13. Which is the best way to control noise pollution among the four fundamental ways?

A. Reduce noise at the source

B. Block the path of noise

C. Increase the path length

D. Protect the recipient

Answer: A


13. Regarding noise, which statement is correct_______

A. Musical sounds are not noise under any circumstances

B. A sound with a frequency of more than 90 vibrations per second must be classified as noise

C. To protect sleep and rest, the noise should not exceed 50 decibels

D. Noise can only be attenuated at the source, no other way

Answer: C


15. Noise pollution effects marine animal's;

A. blood circulation

B. gene pool

C. DNA transposition

D. behaviour

Answer: D


16. Noise pollution is measured in:

A. hertz

B. fathoms

C. nanometers

D.cdecibles

Answer: D


17. How can we reduce the noise in industries?

A. By not using the heavy machinery

B. By using rigid sealed enclosures

C. By using more robotics

D. By reduce the production of the industries

Answer: B


18. Possible health effects of noise pollution includes

A. Hearing loss

B. Hypertension

C. Cardiovascular effects

D. All of the above

Answer: D

Related Posts