MCQ on Nutrition in Plants with Answers Pdf - YB Study -->

MCQ on Nutrition in Plants with Answers Pdf

Nutrition in plants MCQ with Answers:

1. Which of the following is a nutrient?

A. Protein

B. Fat

C. Carbohydrates 

D. All of these

Answer: D


2. Of the following options, all of the macromineral elements necessary for plants are_______

A. P, N, Mn, K

B. Ca, N, P, K

C. Fe, S, P, N

D. N, S, H, P

Answer: B


3. The food-making process in plants is called_______

A. glycolysis

B. photosynthesis

C. photolysis

D. chemosynthesis

Answer: B


4. How many nutrients are essential for plants?

A. 17

B. 2

C. 5

D. 9

Answer: A


5. A drop in temperature causes a slowdown in the uptake of mineral elements by plants because________

A. Reduced breathing intensity

B. Reduced the activity of some proteins

C. Reduced transpiration intensity

D. Both A and B

Answer: D


6. Which part of the plant is called its food factory?

A. Fruits

B. Seeds

C. Leaves

D. Flowers

Answer: C


7. Green pigment present in the leaves is called________

A. hemoglobin

B. globulin

C. albumin

D. chlorophyll

Answer: D


8. The transport of mineral nutrients in the northern winter evergreen plants is weakened or almost stopped, mainly because_____

A. Reduced absorption

B. Reduced transpiration

C. Reduced photosynthesis

D. decreased respiration

Answer: B


9. Tiny pores present on the surface of leaves through which gaseous exchange occurs are called_______

A. stomata

B. guard cells

C. food holes

D. gas holes

Answer: A


10. Nitrogen and phosphorus are taken up by plants from the soil and transported to mesophyll cells, mainly for synthesis______

A. Glucose

B. Phospholipids

C. nucleic acid

Both B and C

Answer: D


11. The essential mineral elements for plants are mainly absorbed from the soil by the roots. External conditions that affect the uptake of mineral elements by roots include______

A. soil aeration

B. soil temperature

C. soil moisture

D. soil microorganisms

E. All of these 

Answer: E


12. Among the numerous mineral elements to determine the elements necessary for plant life, the general method used is_________

A. paper chromatography

B. Microscopic observation

C. Isotope labeling

D. solution culture

Answer: D


13. False statement about elements in plant cells________

A. The amount of Si absorbed by tomato and rice roots is equal

B. The four most abundant elements in cells are C, O, H, and N

C. ATP is required for the uptake of inorganic ions by plant roots through active transport

D. Rhizobium symbiotic with legumes can provide N for the growth of legumes

Answer: A


14. The end products of photosynthesis are_______

A. carbohydrates, oxygen

B. carbohydrates, hydrogen

C. carbohydrates, water vapors

D. carbohydrates, oxygen, and water vapors

Answer: A


15. Manure is often applied deep into the soil when plowing before sowing in early spring. The following are not directly related to this_________

A. Increased soil temperature is conducive to the early development of plants

B. Promote the growth of plant roots

C. Facilitates root absorption of water and mineral elements

D. Prevents weeds from using nutrients and inhibits weed growth

Answer: D


16. During the flowering period of rapeseed in the field, the normal pollination was affected by several heavy rains. To prevent the reduction of yield and obtain seeds normally, the remedial measures that can be taken are:

A. Spray boron fertilizer

B. Apply more nitrogen fertilizer

C. Spray a certain concentration of auxin

D. no remedy

Answer: D


17. Greenhouse-cultivated nightshade vegetables have poor pollen development, which affects pollination and fertilization. If the yield is to be guaranteed, the remedial methods that can be used_______

A. Spray N fertilizer

B. Increase the concentration of CO 2

C. Spray P fertilizer

D. spray auxin analogs

Answer: D


18. The whole life process of plant leaves from young to old__________

A. Export of organic matter is also imported, and only mineral elements are imported

B. Only organic matter is exported, and only mineral elements are imported

C. Only organic matter is exported, and mineral elements are also exported

B. Organic matter and mineral elements are both input and output

Answer: D


19. In the process of root uptake of inorganic salt ions, in general, the most important of the following factors is_______

A. transpiration

B. oxygen available to the roots

C. The diffusion rate of ions into root apical epidermal cells

D. Concentration difference of inorganic salt ions in and out of root apical epidermal cells

Answer: B 


20. Which of the following minerals helps in improving both the quantity and quality of dry matter in leafy vegetables and protein in grain crops?

A. Iron

B. Copper

C. Nitrogen

molybdenum

Answer: C


21. Which of the following statements is false about nutrition?

A. Nitrogen and phosphorus are macronutrients

B. Plant hormones are nutrients

C. Manganese and molybdenum are micronutrients

D. Nutrition provides energy for carrying out various functions.

Answer: B

Related Posts