MCQ on Organ Transplantation (Graft) - YB Study

MCQ on Organ Transplantation (Graft)

Multiple Choice Questions on Organ Transplantation

1. Transplantation between genetically different members of the same species is termed as:

A. Autograft

B. Isograft

C. Allograft

D. Xenograft 

Answer: C


2. What is the transplantation of graft between genetically different individuals?

A. Autograft 

B. Isograft 

C. Allograft 

D. Xenograft

Answer: D


3. Transfer of individual own tissue to other parts of the body is termed as:

A. Autograft

B. Isograft

C. Allograft

D. Xenograft 

Answer: A


4. _______refers to tissue transplanted between genetically identical twins.

A. Autograft

B. Isograft

C. Allograft

D. Xenograft 

Answer: B


5. What is used in organ transplantation?

A. Tissues include bones, tendons  

B. Corneal, skin, heart valves, 

C. nerves and veins.

D. All of these 

Answer: D


6. Transplanting other people's organs into the patient's body is not easy to survive. From the concept of immunity, the transplanted organ is equivalent to______

A. pathogen

B. vaccine

C. Antibodies

D. Antigen

Answer: D


7. Which of the following has the maximum transplantation success rate_______

A. Kidney 

B. Brain Nerves 

C. Cornea

D. Heart Valves

Answer: A


8. How can organ transplant rejection prevent?

A. Immunosuppressant drugs. 

B. Antibody

C. Antigen

D. T Cell

Answer: A


9. During organ transplantation, the substances that can be recognized by the body's immune system are________

A. lipid

B. complexes of carbohydrates and proteins

C. deoxyribonucleic acid

D. protein

Answer: B


10. Immunological rejection is mediated by recipients:

A. Eosinophils

B. Lymphocytes 

C. Neutrophils

D. Plasma cells

Answer: B


11. Which of the following hormones is used in transplantation surgery to suppress immunity, and thus, chances of organ rejection by the recipient's body are decreased?

A. Thyroxine

B. Cortisol

C. Aldosterone

D. Steroid hormone

Answer: B


12. Transplantation of which one of the following organs is most often associated with hyperacute rejection?

A. Heart

B. Kidney

C. Lungs

D. Liver

Answer: B


13. In allogeneic organ transplantation, the organ must be placed in a "special fluid" immediately after being stripped. The analysis of the composition and function of this "special fluid" is correct_______

A. Contains red blood cells that provide oxygen to isolated organs

B. There are immune cells that clear antigens

C. In the presence of sodium chloride, cell morphology is maintained

D. various hydrolases provide biocatalysts for cells

Answer: C


14. The doctor transplanted a healthy kidney to a patient with renal failure. Although the doctor's operation was successful, after a few weeks, the transplanted kidney was still necrotic. This is caused by the body's immune response. In this immune response, the transplanted kidney belongs to:

A. pathogen

B. Phagosome

C. antigen

D. Antibody

Answer: C

Related Posts