MCQ on Plant Harmone Pdf - YB Study -->

MCQ on Plant Harmone Pdf

Multiple Choice Questions on Plant Hormones

1. Growth regulators, which control plant growth and development are called___________

A. Secondary metabolites

B. Macro element

C. Nonessential elements

D. Phytohormone

Answer: D


2. Which of the following plant hormones can be used to make unripe bananas ripen as soon as possible_______

A. Gibberellin

B. Cytokinin

C. Abscisic acid

D. Ethylene 

Answer: D


3. Which of the following is not a plant hormone______

A. cellulose

B. Cytokinin

C. Growth hormone

D. Gibberellin

Answer: A


4. Which plant hormone is considered the most important?

A. Auxin

B. Gibberellin

C. Cytokinin

D. Ethylene

Answer: A


5. Which of these is not a function of auxin?

A.inducing callus formation

B. inducing dormancy

C. enhancing cell division

D. maintaining apical dominance

Answer: B


6. The main physiological role of ethylene is________

A. Promote fruit ripening

B. Promote rooting of cuttings

C. promote cell division

D. Prevent flower drop

Answer: A


7. Which of the following chemicals is not a plant hormone is_____

A. 2,4-D

B. Ethylene

c. indole acetic acid

D. indolebutyric acid

Answer: A


8. Which plant hormone helps in breaking the dormancy of plants?

A. Auxin

B. Gibberellin

C. Cytokinin

D. Ethylene

Answer: B


9. Which of the following is a natural plant hormone?

A. Auxin

B. Gibberellin

C. Cytokinin

D. Ethylene

Answer: A


10. Which of the following is NOT a naturally occurring auxin?

A. Indole 3-acetic acid (IAA)

B. Indole 3-butyric acid (IBA)

C. Phenylacetic acid (PAA)

D. 2,4-D

Answer: D


11. Which plant hormone is a gas?

A. Abscisic acid

B. Ethylene

C. Cytokinin

D. Gibberellin

Answer: B


12. The most abundant phytohormones in root caps and senescent leaves are_______

A. Abscisic acid

B. Ethylene

C. Cytokinin

D. Gibberellin

Answer: A


13. Which of the following hormones help in cell division and development in the presence of auxins?

A. Ethylene

B. Cytokinins

C. Auxins

D. Florigens

Answer: B


14. Which of the following statements about plant hormones is incorrect______

A. Gibberellin promotes cell elongation

B. Cytokinins are mainly synthesized at the root tip

C. Ethylene can promote fruit development

D. Abscisic acid inhibits cell division

Answer: C


15. In plants, the hormones that are mainly distributed in the parts of vigorous growth are:

A. Auxin, gibberellin, cytokinin

B. Auxin, cytokinin, abscisic acid

C. Cytokinins, gibberellins, ethylene

D. Abscisic acid, ethylene, gibberellin

Answer: A


16. The most synthetic hormone in young seeds is________

A. Gibberellins and growth hormones

B. Growth hormone and abscisic acid

C. Gibberellins and ethylene

D. Cytokinins and Ethylene

Answer: A


17. Which of the following plant hormone is responsible for seed germination?

A. Auxin

B. Gibberellin

C. Ethylene

D. Abscisic acid

Answer: B


18. What was the first plant hormone discovered?

A. Auxin

B. Gibberellin

C. Ethylene

D. Abscisic acid

Answer: A


19. Which hormone is known as the stress hormone in plants?

A. Auxin

B. Gibberellin

C. Ethylene

D. Abscisic acid

Answer: D


20. Which hormones are called growth regulators?

A. auxin, 

B. gibberellin (GA), 

C. cytokinin, 

D. ethylene, and abscisic acid (ABA)

E. All of these 

Answer: E


21. Which statement is true about plant hormones?

A. Treatment of barley seeds with gibberellin in beer production can reduce costs

B. For shoots with apical dominance, the lateral buds do not grow due to too low auxin concentration

C. Cytokinin promotes cell senescence and ethylene promotes fruit growth

D. The synthesis of plant hormones is not affected by environmental factors

Answer: A


22. The following statements about plant hormones are false:

① Cytokinin can promote cell elongation and growth 

② Auxin is related to plant apical dominance 

③ Gibberellin can only promote leaf senescence ④ Ethylene can promote fruit development 

⑤ Abscisic acid can promote fruit shedding

A. ①②⑤

B. ③④⑤

C. ①③④

D. ②④⑤

Answer: C


23. The most fundamental difference between plant hormones and plant growth regulators is that______

A. The molecular structure of the two is different

B. The biological activity of the two is different

C. The way they are combined is different

D. They are transported differently in the body

Answer: C


24. The roles of auxin and cytokinin in controlling plant maintenance of apical dominance are________

A. Promote the development of lateral buds together

B. Co-inhibit the development of lateral buds

C. Inhibit lateral bud development; promote lateral bud development

D. Promote lateral bud development; inhibit lateral bud development

Answer: B


25. Which of the following is incorrect about the reason why cytokinins can delay leaf senescence______

A. Can prevent the outflow of nutrients in leaves

B. Can prevent the production of proteolytic enzymes

C. Can prevent the production of nucleic acid hydrolase

D. Converts other pigments in leaves to chlorophyll

Answer: D

Related Posts