MCQ on Rational Numbers Pdf - YB Study -->

MCQ on Rational Numbers Pdf

Rational Number MCQ with Answers Pdf

1. What are rational numbers?

A. The set of integers and the set of fractions together is the set of rational numbers

B. The set of positive integers and the set of negative integers together form the set of integers

C. Positive and negative numbers are collectively called rational numbers

D. Positive, negative, and zero are collectively called rational numbers

Answer: A


2. ‘Real is Rational, Rational is Real’ is the concept of ----------

A. Locke

B. Leibniz

C. Spinoza

D. Hegel

Answer: D


3. Every rational number is a -

A. Whole number

B. Real number

C. Natural number

D. None of the above 

Answer: B


4. A rational number can be represented in the form of__________

A. p/q

B. pq

C. p+q

D. p-q

Answer: A


5. The additive identity of rational numbers is_________

A. 0

B. 1

C. 2

D. -1

Answer: A


6. Which of the following is a rational number?

A. 0

B. 2√3

C. 2+√3

D. π

Answer: A


7. A group of rational numbers is an example of___________                    

A. a subgroup of a group of integers

B. a subgroup of a group of real numbers

C. a subgroup of a group of irrational numbers

D. a subgroup of a group of complex numbers

Answer: B


8. Which of the following conclusions is correct_______

A. A rational number is either positive or negative

B. A rational number is either an integer or a fraction

C. A rational number may be an integer, a fraction, or 0

D. None of the above statements are correct

Answer: B


9. How many rational numbers are there between any two given rational numbers?

A. Only Ten

B Only 50

C. Countless

D. Nothing can be said.

Answer: C


10. Which of the following is commutative for rational numbers?

A. Addition and subtraction

B. Addition and multiplication

C. Multiplication and division

D. Subtraction and division

Answer: B


11. Which of the following statements is correct______

A. Integer must be positive

B. There are rational numbers that are neither positive nor negative

C. There are rational numbers that are both positive and negative

D. 0 is the smallest positive number

Answer: B


12. The reciprocal of a positive rational number is_________

A. a positive rational number

B. a negative rational number

C. 0

D. 1.

Answer: A


13. The reciprocal of a negative rational number is________

A. a positive rational number

B. a negative rational number

C. 0

D. -1

Answer: B


14. Which of the following statements is correct_______

A. Rational numbers include whole numbers and fractions

B. Two numbers with different signs are opposites of each other

C. Rational numbers include positive and negative numbers

D. The reciprocal of a is 

1/a

 Answer: A


15. According to ......., real is rational and rational is real

A. russell

B. wittgenstein

C. husserl

D. hegel

Answer: D


16. There are the following two conclusions:

(1) There is at least one rational number between any rational number and its inverse;

(2) If a rational number has a reciprocal, then there is at least one rational number between this rational number and its inverse

A. (1), (2) are not correct

B. (1) Yes, (2) No

C. (1) and (2) are both correct

D. (1) No, (2) Yes

Answer: A


17. What number should be added to 3/8 to get -1/24? 

A. -5/12

B. -7/23

C. 31/72

D. 2/33

Answer: A


18. Which of the rational numbers 4/9, -5/6, -7/-12 and 11/-24 is the smallest?

A. 4/9

B. -5/6

C. -7/-12

D. 11/-24

Answer: B


19. The decimal representation of the rational number is________

A. Always terminating

B. Either terminating or repeating

C. Either terminating or non-repeating

D. Neither terminating nor repeating

Answer: B


20. In rational numbers, there is no such a number a, which________

A. Both natural numbers and integers

B. Both a fraction and a negative number

C. Both non-positive and non-negative numbers

D. Both positive and negative numbers

Answer: D


21. Let * be the binary operation on the rational number given by a*b=a+b+ab. Which of the following property does not exist for the group?

A. closure property

B. identity property

C. symmetric property

D. associative property

Answer: B


22. Let a relation R in the set R of real numbers be defined as (a, b) Î R if and only if 1 + ab > 0 for all a, bÎR. The relation R is_________

A. reflexive and symmetric

B. symmetric and transitive

C. only transitive

D. an equivalence relation

Answer: A

Related Posts