MCQ on Telescope Pdf - YB Study -->

MCQ on Telescope Pdf

Multiple Choice Questions on Telescope:  

1. What is telescope?

A. A telescope is an instrument used to observe very close objects

B. Both the eyepiece and objective in a telescope are concave lenses

C. A telescope is an instrument used to observe very small objects in the distance

D. A telescope is an instrument used to observe large objects in the distance

Answer: D


2. The first to use a telescope for scientific research was an Italian physicist_______

A. Newton

B. Galileo

C. Franklin

D. Kepler

Answer: B


3. A telescope can make stars look

A. bigger

B. brighter

C. smaller

D. all of above

Answer: B


4. To see dim stars, we use

A. simple microscope

B. compound microscope

C. endoscope

D. telescope

Answer: D


5. What we see through the telescope is like______

A. the size of the object

B. reduced image

C. enlarged image

D. There are three cases

Answer: B


6. To observe the appearance of the moon's surface, use________

A. magnifier

B. microscope

C. telescope

D. It will be all right

Answer: C


7. A telescope that uses two converging lenses is called

A. reflecting telescope

B. refracting telescope

C. simple telescope

D. compound microscope

Answer: B


8. Modern astronomical telescopes strive to increase the aperture of the objective lens in order to observe fainter stars. The purpose of increasing the aperture is__________

A. gather more light

B. Imaging brighter

C. Increase the viewing angle D. None of the above statements are correct

Answer: B


9. Which of the following statements about telescopes is incorrect_________

A. All telescopes are made of two convex lenses

B. The objective lens of the telescope can be a concave mirror

C. We see distant cars getting smaller and smaller because their view to our eyes is diminishing

D. The objective lens (convex lens) of the telescope forms a reduced real image

Answer: A


10. In modern telescope internal focusing telescope is used.

A. True

B. False

C. none

D. all

Answer: A


11. Which of the following statements about telescopes is correct_______

A. The eyepiece of the telescope is a concave lens

B. The objective lens of the telescope becomes a magnified virtual image

C. The objective lens of the telescope is a reduced real image

D. The smaller the diameter of the objective lens of the telescope, the better

Answer: C


12. In an internal focusing telescope

A. the objective is at a fixed distance from the diaphragm

B. the focusing is done by the sliding of a divergent lens.

C. the focusing divergent lens is situated at about the middle of the tube

D. all the above.

Answer: D


13. The angle of field of the telescope________

A. is independent of the size of the object galss

B. increases as the size of the eye piece increases

C. decreases as the distance between eye piece and object increases

D. all of the above

Answer: D


14. A telescope is said to be inverted if its_________

A. vertical circle is to its right and the bubble of the telescope is down

B. vertical circle is to its right and the bubble of the telescope is up

C. vertical circle is to its left and the bubble of the telescope is down

D. vertical circle is to its left and the bubble of the telescope is up

Answer: A


15. The diameter of the objective lens of the Hubble telescope is 4.3m (the diameter of its optical primary mirror is 2.4m). The reason for making such a large objective lens is________

A. The bigger the objective, the bigger the image we see

B. The objective lens of a reflecting telescope should be larger than that of a refracting telescope

C. The larger the objective lens, the more light can be focused, resulting in a brighter image

D. All the above statements are wrong

Answer: C


16. If altitude bubble is provided both on index frame as well as on telescope of a theodolite, then the instrument is levelled with reference to

i) altitude bubble on index frame

ii) altitude bubble on index frame if it is to be used as a level

iii) altitude bubble on telescope

iv) altitude bubble on telescope if it is to be used as a level The correct answer is

A. only (i)

B. both (i) and (iv)

C. only (iii)

D. both (ii) and (iii)

Answer:  B


16. When observing objects with microscopes and telescopes, which of the following statements is correct about the inversion of images________

A. It looks upright when viewed with a microscope and upside-down when viewed with a telescope

B. It looks upright when viewed with a microscope, and it looks upright when viewed with an astronomical telescope

C. It looks upside down when viewed with a microscope and upright when viewed with a telescope

D. It looks upside down when viewed with a microscope, and it looks upside down when viewed with an astronomical telescope

Answer: D


18. The cross hairs in the surveying telescope are placed

A. midway between eye piece and objec¬tive lens

B. much closer to the eye-piece than to the objective lens

C. much closer to the objective lens than to the eye piece

D. anywhere between eye-piece and objective lens

Answer: B

Related Posts