MCQ on Universe Pdf - YB Study -->

MCQ on Universe Pdf

Universe MCQ with Answers Pdf

  • It is generally believed that the universe as we know it today is, as a whole, frothy. 
  • The universe has no center, and the distribution of matter in between is roughly uniform.
  • The main point of the Big Bang Theory About 15 billion years ago, the universe we live in was all squeezed into a "primitive fireball" in the form of particles, extremely high temperature, and extremely dense. 
  • The big bang caused matter to be scattered, the cosmic space continued to expand, and the temperature dropped accordingly. 
  • Later, all galaxies, stars, planets and even life in the universe appeared one after another.
  • Stephen Hawking, widely regarded as the most outstanding scientist after Einstein. The founder of the black hole theory and the "big bang" theory, the author of the famous "A Brief History of Time".
  • All galaxies are moving away from us. 
  • The distance between galaxies is constantly expanding. The further away a galaxy is from us, the faster it moves.


Multiple Choice Questions on Universe

1. What is Universe?

A. The universe is material, but there is no connection between matter

B. The universe is made of matter, and any matter has a relationship of mutual attraction and revolving

C. The universe is matter, matter is in motion, but there is no law to follow in the motion of matter

D. The universe is of matter, matter is in motion, and the motion and connection of matter have laws and levels

Answer: D


2. What is the name of our galaxy?

A. Milky Way galaxy.

B. Andromeda Galaxy

C. Triangulum Galaxy

D. Sombrero Galaxy

Answer: A


3. The ‘Big Bang Theory’ is related to which of the following?

A. Continental Drift

B. Origin of Universe

C. Origin of Himalayas

D. Eruption of Volcanoes

Answer: B


4. Humans conduct plant growth experiments on satellites using the universe_______

A. space resource

B. solar resource

C. mineral resources

D. Aquatic resources

Answer: A


5. A blackhole is a ________

A. Contracted star with intense gravitational pull

B. Star with very low surface temperature

C. Star with no atmosphere

D. Pulsating star

Answer: A


6. Solar energy comes from________

A. The fusion reaction of hydrogen nuclei

B. The fission reaction of the hydrogen nucleus

C. Fusion of helium nuclei

D. Chain reaction of fission of elements such as uranium

Answer: A


7. Milky Way Galaxy was first seen by

A. Galileo

B. Martin Schmidt

C. Marconi

D. Newton

Answer: A


8. The narrative about the universe is true_______

A. The sun is the center of the universe  

B. The combination of the Milky Way and the total galaxies is the scope of the universe that we can currently observe   

C. The universe is in constant motion and development  

D. The extent of the universe is estimated to have a radius of about 15 to 20 billion light-years

Answer: C


9. Why stars look more in west than east?

A. Universe is moving from east to west

B. Earth is moving around the Sun

C. Earth is moving from east to west

D. Earth is moving from west to east

Answer: D


10. Which is the brightest planet in the universe?

A.Venus

B. Marce

C. Jupiter 

D. Pluto 

Answer: A


11. Regarding the universe, it is correct that_________

① the radius of the universe is about 14 billion light-years

② the universe is in constant motion and development

③ the universe that has been observed by humans is the known universe

④ the Milky Way and extragalactic galaxies are both galaxies

A. ①②③

B. ①③④

C ②③④

D ①②④

Answer: C


12. Which country launched the world's first artificial satellite and when?

A. The former Soviet Union in 1957

B. India in 1970

C. The United States in 1957

D. The United States in 1981

Answer: A


13. The shape of galaxy which is longer in only one direction and is more rounded is called________

A. spiral shape galaxy

B. irregular shape galaxy

C. elliptical shape galaxy

D. regular shape galaxy

Answer: C


14. According to scientists, the gigantic explosion by which the universe came into being is called________

A. universal theory

B. solar system theory

C. milky way theory

D. big bang theory

Answer: D

Related Posts