MCQ on Velocity - YB Study -->

MCQ on Velocity

Multiple Choice Questions on Velocity:

1. What is velocity?

A. Velocity is defined as a vector measurement of the rate and direction of motion of an object. 

B. Velocity is the ratio of distance to time, and velocity is the ratio of displacement to time.

C. Both of these 

D. None of the above 

Answer: C


2. What is the SI unit of velocity?

A. meter per second (m/s).

B. N

C. Kg

D. M/S²

Answer: A


3. Which of the following statements about speed and velocity is correct________

① Velocity is the magnitude of the velocity

② The average velocity is the magnitude of the average velocity

③ For a moving object, the average speed in a certain period cannot be zero

④ For a moving object, for a certain period, The average rate cannot be zero.

A. ①②

B. ①④

C. ②③

D. ③④

Answer: B


4. What happens to the average velocity when a body falls under gravity with terminal velocity?

A. It increases

B. It decreases

C. It remains constant

D. It changes exponentially

Answer: C


5. Which of the following statements is false_____

A. When the acceleration of an object is not zero, the velocity may be zero

B. When the speed of the object remains the same, the acceleration may not be zero

C. The faster the speed changes, the greater the acceleration must be

D. Acceleration decreases, speed must decrease

Answer: D


6. A car is moving around a tree in a circular path. What can be said about the average velocity?

A. It is non zero

B. It is zero

C. It is greater than zero

D. It is less than zero

Answer: B


7. Which of the following statements about speed and velocity is correct______

A. Instantaneous velocity is equal to the magnitude of the instantaneous velocity

B. The average speed is equal to the magnitude of the average speed

C. For a moving object, the average velocity over some time cannot be zero

D. For a moving object, the average velocity over some time may be zero

Answer: A


8. The velocity-time graph of the motion of an object starting from rest with uniform acceleration in a straight line

A. parallel to the time axis

B. parallel to velocity axis

C. passing through the origin

D. none of the above

Answer: C


9. Which of the following statements is correct

A. The velocity of an object is zero, the object must be in equilibrium

B. The kinetic energy of an object does not change, the object must be moving in a straight line with a uniform speed

C. The greater the speed of the object, the greater the acceleration of the object must be

D. The faster the velocity of an object changes, the greater the acceleration of the object must be higher 

Answer: D


10. A particle moves along the x-axis, and the acceleration is in the same direction as the velocity. In the process of gradually decreasing the acceleration value to zero, regarding the movement of the particle, which of the following is correct?

A. Speed ​​always decreases

B. Speed ​​increases first and then decreases

C. Speed ​​always increases

D. Speed ​​decreases first and then increases

Answer: C


11. Which of the following statements about physical quantities is correct_________

A. The definitions of velocity magnitude and linear velocity magnitude are the same

B. An object in circular motion has the same acceleration and centripetal acceleration

C. The direction of the acceleration is always the same as the direction of the velocity change

D. The centripetal force required for an object on the equatorial surface of the earth to rotate with the earth is the same as the gravitational force on the object

Answer: C

Related Posts