Multiple Choice Questions on Biochemical Cycle - YB Study -->

Multiple Choice Questions on Biochemical Cycle

MCQ on Biochemical Cycle

1. What is the Biochemical Cycle?

A. Biogeochemical cycle, any of the natural pathways by which essential elements of living matter are circulated.

B. Biogeochemical cycles mainly refer to the movement of nutrients and other elements between biotic and abiotic factors.

C. Both of these 

D. None of these 

Answer: C


2. Which of the following is not a biogeochemical cycle?

A. Phosphorus cycle 

B. Carbon cycle 

C. Nitrogen cycle 

D. None of these 

Answer: A


3. Is an example of the sedimentary nutrient cycle?

A. Phosphorus cycle 

B. Carbon cycle 

C. Nitrogen cycle 

D. None of these 

Answer: A


4. Material cycling in an ecosystem occurs in_______

A. between producers and consumers

B. between different biological communities

C. between producers and decomposers

D. Between community and inorganic environment

Answer: D


5. What is the largest biogeochemical cycle?

A. Water cycle

B. Carbon cycle 

C. Nitrogen cycle 

D. None of these 

Answer: A


6. How many biogeochemical cycles are there?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

Answer: A


7. The material objects involved in the biogeochemical cycle are________

A. Elemental

B. Carbon-containing carbohydrates, fats, proteins, and other substances unique to living organisms

C. compounds

D. Chemical elements such as C, H, O, N, etc.

Answer: D


8. From the point of view of the material cycle, the ultimate source of carbon in the human body is______________

A. Organic matter in food

b. Carbonates in the abiotic world

C. carbon dioxide in the atmosphere

D. Producers in Ecosystems

Answer: C


9. "Biogeochemical cycles" refer to the basic elements that make up living things_______

A. The complex processes of material circulation and energy flow in terrestrial ecosystems

B. The whole process of step-by-step decline as energy flows through the trophic levels of the ecosystem

C. Cyclical processes within the organisms that make up the biological community of an ecosystem

D. Cycling processes between biomes and the inorganic environment of the biosphere

Answer: D


10. Bacteria and fungi are indispensable in the material cycle of ecosystems because________

A. It is an important link in the food chain

B. Can decompose organic matter into the inorganic matter and return it to the inorganic environment

C. Very close relationship with humans

D. relationship with producers and consumers

Answer: B


11. Statements about the carbon cycle that are false_______

A. produce greenhouse gases

B. Requires energy to drive

C. Does not depend on water

D. global

Answer: C


12. Which of the following statements about nitrogen cycling in ecosystems is false________

A. The ammonia gas in the soil can be finally converted into nitric acid by the action of nitrifying bacteria

B. Denitrifying bacteria in the soil convert nitrate to nitrogen in the presence of sufficient oxygen

C. Biological nitrogen fixation is the main way of nitrogen fixation

D. Nitrogen in the atmosphere must be absorbed and utilized by plants through nitrogen fixation

Answer: B

Related Posts