Plant Cell Multiple Choice Questions - YB Study -->

Plant Cell Multiple Choice Questions

MCQ on Plant Cell:

1. The intracellular structure that converts light energy into chemical energy is_____

A. cell membrane

B. nucleus

C. Chloroplast

D. mitochondria

Answer: C


2. In higher plants cell wall is made up of which substance? 

A. Cellulose

B. Peptidoglycan

C. Lipoprotein

D. Callose

Answer: A


3. Who mention that the presence of a cell wall is an unique character of the plant cell?

A. Schwann

B. Virchow

C. Schleiden

D. Robert Brown

Answer: A


4. Chloroplasts and mitochondria are present in_______

A. cell membrane

B. nucleus

C. cytoplasm

D. vacuole

Answer: C


5. Which organelle is observed in animal cell but absent in plant cell?

A. Centriole

B. Mitochondria

C. Endoplasmic reticulum

D. Golgi apparatus

Answer: A


6. Among the following structures, animal and plant cells have________

① cell wall 

② cell membrane 

③ cytoplasm 

④ nucleus 

⑤ chloroplast 

⑥ mitochondria 

⑦ vacuoles.

A. ①②③④⑥

B. ②③④⑥

C. ③④⑤⑥

D. ①⑤⑥⑦

Answer: B


7. Give the name of sucidal bag of plant cell_____

A. Lysosome

B. Mitochondria

C. Endoplasmic reticulum

D. Nucleus

Answer: A


8. The difference between human cells and plant cells is________

A. interstitial

B. round

C. Cell morphology varies greatly

D. no chloroplasts

Answer: D


9. In plant cells, the role of the vacuole is__________

A. synthetic organics

B. Store sugar, pigment and other substances

C. Control the life activities of cells

D. break down organic matter

Answer: B

10. A sexual cell in plants is called_________

A. Gamete

B. Gametophyte

C. Gamopetalous

D. Gamosepalous

Answer: A


11. In the cytoplasm of plant cells, the structures related to the production of organic matter by plants and the structures related to respiration are in order

A. mitochondria

B. Chloroplasts, Mitochondria

C. mitochondria, mitochondria

D. chloroplast, chloroplast

Answer: B


12. The difference in the division of a plant cell and animal cell is in.....

A. Cell membrane formation

B. Spindle formation

C. Movement of chromosomes from equatorial plane

D. Coiling of the chromosomes

Answer: A


13. When you look at a mature plant cell with a microscope, you will see that the nucleus is not in the center of the cell, but on one side of the cell. The reason for this phenomenon is________

A. The flow of cytoplasm

B. cell division

C. The activity of the nucleus

D. Squeeze of vacuoles

Answer: D


14. Which of the following statements about the structure and function of plant cells is false_______

A. Plant cells are the basic unit of plant structure and function

B. Plant cells have structures such as cell wall, cell membrane, cytoplasm and nucleus

C. Mature plant mesophyll cells have chloroplasts and vacuoles

D. There is no structural and functional connection between the nucleus and cytoplasm of plant cells

Answer: D


15. Ability of a plant or animal cell to repeatedly divide and differentiate into a complete organism is :-

A. cloning

B. DNA finger printing

C. cellular totipotency

D. mitosis

Answer: C


16. In the plant cell, cytokinesis occurs by________

A. Separation of the cytoplasm from the periphery to central region.

B. Separation of the cytoplasm throughout the equatorial plane simultaneously

C. Separation of the cytoplasm from cell centre to its periphery

D. Following of cytoplasm from two side at right angles to the plane of spindle pole

Answer: C


17. Physiological activities that living plant cells do not possess are_________

A. The continuous flow of cytoplasm

B. Substances in the cell can be freely exuded

C. Cells can carry out metabolic activities

D. Intercellular exchange of nutrients through plasmodesmata

Answer: B


18. Which statement is correct about plant cells and animal cells________

A. Plant cells have cell walls, animal cells do not

B. All animal cells and plant cells have vacuoles

C. Chloroplasts are found in all plant and animal cells

D. Plant cells and animal cells are identical in shape

Answer: A


19. In plant cell vacuole is _______ 

A. Membrane bound structure which stores various substance and excrete them.

B. Without membranous structure.

C. Without membranous structure which stores protein and lipid

D. With membranous structure which stores protein and lipid.

Answer: A


20. Which of the following statements about the structure and function of plant cells is incorrect_______

A. The cell wall maintains the normal shape of the cell    

B. The cell membrane controls the entry and exit of substances inside and outside the cell

C. Vacuoles are involved in the uptake and loss of water by cells   

D. Mitochondria are involved in photosynthesis in plants

Answer: D


21. Plant cell structure The main function

① Mitochondria          A. Photosynthesis, converting solar energy into chemical energy

② cell membrane B. Release energy to provide energy for biological activities

③ cell wall                  C. Fluid, which facilitates the exchange of substances inside and outside the cell

④Chloroplast          D. genetic information bank

⑤ Nucleus                  E. Control the entry and exit of substances

⑥ Cytoplasm          F. Maintains cell shape, supports and protects

Answer: 

①——B 

②——E 

③——F

④——A 

⑤——D 

⑥——C

Related Posts