Protein Engineering MCQ with Answers Pdf - YB Study -->

Protein Engineering MCQ with Answers Pdf

MCQ on Protein Engineering

1. What is protein engineering?

A. Protein engineering is the process of developing proteins with the desired function by manipulating the stability and specificity of a protein. 

B. Protein engineering is the process of developing Natural proteins with the desired function. 

C. Both 

D. None of these 

Answer: A


2. The essence of protein engineering is_________

A. modified protein

B. Modified mRNA

C. genetic modification

D. modified amino acids

Answer: C


3. Which of the following technique is not used for Protein Engineering?

A. DNA shuffling

B. Error-prone PCR

C. rDNA technology

D. DNA fingerprinting

Answer: D


4. Protein engineered proteins are_______

A. natural protein

bB. Rare protein

C. Proteins that do not exist in nature

D. muscle protein

Answer: C


5. The final operation object of protein engineering is______

A. amino acid

B. polypeptide

C. protein

D. Gene

Answer: D


6. The basic process of protein engineering is______

① protein molecular structure design

② DNA synthesis 

③ expected protein function 

④ deoxynucleotide sequence derived from amino acid sequence

A. ①→②→③→④

B.④→②→①→③

C.③→①→④→②

D. ③→④→①→②

Answer: C


7. Which of the following technique is a powerful method for single-cell analysis and is also used in protein engineering studies?

A. Western Blotting

B. PCR

C. ELISA

D. Flow cytometry

Answer: D


8. Which of the following is not a medical application of protein engineering________

A. Gene chip for HIV diagnosis

B. t-PA for the treatment of myocardial infarction

C. Rapid-acting insulin for the treatment of diabetes

D. Human-mouse chimeric antibody is used to recognize and kill tumor cells

Answer: A


9. Which of the following is not an application of protein engineering?

A. Synthesis of chimeric proteins

B. Modification of natural proteins

C. Construction of novel proteins

D. Multiplication of natural proteins

Answer: D


10. Which of the following statements about protein engineering is true________

A. Protein engineering is based on genetic engineering

B. Protein engineering is an extension of enzyme engineering

C. Protein engineering is the modification of proteins with proteases

D. Protein engineering can only produce natural proteins

Answer: A


11. Which of the following technique is of no use in protein engineering?

A. X-ray crystallography

B. Gene cloning

C. Protein sequencing

D. Lyophilization

Answer: D


12. In protein engineering, how the known amino acid sequence determines the base sequence of mRNA_________

A. Determined by the sequence of base pairs in the gene

B. Determined by the codons of amino acids

C. Determined by the position of U on the mRNA

D. Determined by the base sequence on the transfer RNA

Answer: B


13. Which of the following is not a step of the protein engineering cycle?

A. Gene cloning

B. Protein assay and characterization

C. 2D NMR

D. Mass spectrometry

Answer: D


14. Which of the following is not directly related to protein engineering________

A. Use various high-tech means to analyze the molecular structure of proteins

B. Study and change the base sequence of a protein-related gene

C. Design and manufacture of artificial proteins not found in nature

D. Use gene replacement to treat a certain genetic disease in humans

Answer: D


15. Protein engineering is the second generation of genetic engineering extended based on genetic engineering, and the resulting protein______

A. Increased variety of amino acids

B. Decreased amino acid species

C. Still a naturally occurring protein

D. may be a protein that does not occur naturally

Answer: D


16. Following are the main differences between genetic engineering and protein engineering are________

A. Synthesize proteins that meet human needs

B. Introducing the target gene into recipient cells

C. Gene replication and expression

D. Products that meet human needs

Answer: B


17. Which of the following is valid for a rational approach to protein engineering?

A. In rational design, knowledge of the structure and function of the protein is taken into consideration.

B. In the rational design of proteins, once variant proteins are made and purified the new protein is evaluated to see if the desired property is achieved.

C. Both 

D. None of these 

Answer: C


18. Which of the following statements about protein engineering is false_______

A. Protein engineering can orientate modify the structure of protein molecules to make them more in line with human needs

B. Protein engineering is the direct manipulation of protein molecules at the molecular level to directionally change the structure of the molecule

C. Protein engineering can produce new protein molecules that have never existed in nature

D. Protein engineering and genetic engineering are inseparable, also known as second-generation genetic engineering

Answer: B

Related Posts