Quiz on Emotions - YB Study -->

Quiz on Emotions

Multiple Choice Questions on Emotions:

1. What is Emotion?

A. a strong feeling deriving from one's circumstances, mood, or relationships with others

B. An emotion is a feeling such as happiness, love, fear, anger, or hatred, which can be caused by the situation that you are in or the people you are with.

C. Both of these 

D. None of these 

Answer: C


2. The ability to observe one’s behaviour, action, thoughts, feelings and emotions.

A. Self identification

B. Self awareness

C. Self evaluation

D. Self assessment

Answer: B


3. Which of the following is a type of emotion______

A. happiness

B. sadness, 

C. fear and anger

D. All of these 

Answer: D


4. -----------is the seat of primary emotions

A. Thalamus

B. Adrenal gland

C. Thyroid gland

D. None of these

Answer: A


4. All the following emotions are universal except

A. hopefulness

B. surprise

C. happiness

D. contempt

Answer: A


6. Recognising and managing one’s own emotions

A. EQ

B. SQ

C. IQ

D. PQ

Answer: A


7. The dominant emotions are called-------

A. anubhavas

B. vibhavas

C. stayibhavas

D. sancharibhavas

Answer: C


8. The _________________ is involved in emotions, motivation, memory and learning.

A. Limbic system

B. Endocrine gland

C. Pituitary gland

D. Pons

Answer: A


9. Which of these emotions do parents usually experience first when their child is diagnosedwith a severe disability?

A. anger

B. shock

C. guilt

D. frustration

Answer: B


10. Sentences that express strong emotions_______

A. Interrogative

B. Declarative

C. Imperative

D. Exclamatory

Answer: C

Related Posts