Recombinant DNA Technology MCQ with Answers Pdf - YB Study -->

Recombinant DNA Technology MCQ with Answers Pdf

MCQ on Recombinant DNA Technology

What is recombinant  DNA technology? 

  • Genetic engineering is also known as recombinant DNA technology.
  • RDT is based on molecular genetics and uses modern methods of molecular biology and biotechnology as means to combine genes from different sources according to pre-designed blueprints. 
  • Hybrid DNA molecules are constructed in vitro, and then introduced into living cells to change the original genetic characteristics of organisms, obtain new varieties, and produce new products. 
  • Recombinant DNA technology provides powerful means for the study of the structure and function of genes.
  • Recombinant DNA technology uses tools such as (1) Enzymes: restriction endonucleases, DNA ligases (2) Vector: plasmid vector, phage vector, Ti plasmid, artificial chromosome
  • Isolation/Obtaining the target gene is the first step in implementing recombinant DNA technology. Such as plant disease resistance (antiviral and antibacterial) genes, seed storage protein genes, and human insulin gene interferon genes are all target genes.
  • The most commonly used method for direct isolation of genes is the shotgun method.
  • The construction of the gene expression vector (ie, the combination of the target gene and the carrier) is the second step in the implementation of recombinant DNA technology.
  • Introducing the target gene into recipient cells is the third step.
  • Commonly used recipient cells in recombinant DNA technology include Escherichia coli, Bacillus subtilis, Agrobacterium, yeast, animal and plant cells, etc.
  • Whether the target gene can stably maintain and express its genetic characteristics after being introduced into recipient cells can only be known through detection and identification. This is the fourth step of genetic engineering.


Recombinant DNA Technology Multiple Choice Questions :

1. rDNA technology is known as?

A. Genetic engineering.

B. Genetic recombinant.

C. Genetic improvement.

D. None of the above.

Answer: A


2. Which is the first step in the process recombinant DNA technology ?

A. denaturing of DNA

B. Annealing of DNA

C. Isolation of Donor DNA

D. Down streaming

Answer: A


3. Which of the following is used in recombinant DNA technology?

A. Plasmids 

B. viruses 

C. Both 

D. None of these 

Answer: C


4. The first recombinant DNA molecule was synthesized in the year ______________

A. 1962

B. 1972

C. 1982

D. 1992

Answer: B


5. The construction of the first recombinant DNA was done by using the native plasmid of_______

A. Escherichia coli

B. Salmonella typhimurium

C. Bacillus thuringiensis

D. Yeast

Answer: B


6. The vaccines prepared through recombinant DNA technology are

A. Third generation vaccines

B. First-generation vaccines

C. Second-generation vaccines

D. Fourth Generation 

Answer: A


7. A foreign DNA and plasmid cut by the same restriction endonuclease can be joined to form arecombinant plasmid using________

A. Taq polymerase

B. Polymerase III

C. Ligase

D. Eco RI

Answer: C


8. Recombinant plasmids are added to a bacterial culture that has been pretreated with _________________ ions.

A. iodine

B. magnesium

C. calcium

D. ferric

Answer: C


9. Recombinant proteins are

A. proteins synthesized in animals

B. proteins synthesized by transgene in host cell by rDNA technology

C. proteins synthesised in cells that are produced by protoplast fusion

D. proteins synthesized in mutated cell lines

Answer: B


10. Which of the following step is necessary part of DNA recombination technology ?

A. Insertion of DNA fragment into vector

B. Insertion of vector into Bacteria

C. multiplication of the clones containing the recombination molecule

D. All the above

Answer: C


11. The main use of recombinant DNA technology are.....

A. production of transgenic humans.

B. the creation of cells capable of synthesizing economically important molecules.

C. the efficient reduction of useful proteins.

D. both b and c

Answer: D


12. Which technology facilitates the production of novel DNA molecule by combining sequences fromDNA from two different organisms ?

A. gene therapy

B. Recombinant DNA technology

C. Polymerase chain reaction

D. germ line gene therapy

Answer: B


13. Select the correct answer / answers from the following

1. Ligase : Joins short segments of DNA together

2. DNA Polymerase : cuts DNA at specific sequence

3. Helicase : Breaks the hydrogen bonds between complementary pairs during DNA replication

4. Gyrase : Joins weak hydrogen bonds between complementary pairs

A. 1, 2, 3 and 4, are corrent

B. 1 and 2 are correct, 3 and 4 are false

C. 1 and 3 are correct, 2 and 4 false

D. 1, 2, 3 are correct, 4 is false

Answer: C


14. Some of the steps involved in the production of humulin are given below choose the correct sequence_______

(i) synthesis of gene (DNA) for human insulin antibicially

(ii) culturing recombinant E.Coli in bioreactors

(iii) Purification of humulin

(iv) Insertion of human insulin gene into plasmid

(v) Introduction of recombinant Plasmid into E.Coli

(vi) Extraction of recombinant gene product From E.Coli

A. (ii), (i), (iv), (iii) (v), (vi)

B. (i), (iii), (v), (vi), (ii), (iv

C. (i), (iv), (v), (ii), (vi), (iii)

D. (iii), (v), (ii), (i), (vi), (iv)

Answer: B


15. The ideal size of a cloning vector (Plasmid) should be less than_____ 

A. 10 kb

B. 100 kb

C. 1000 kb

D. 1 MB

Answer: A


16. The enzymes which are commonly used in recombinant DNA technology are_______

A. Endonuclease and ligase

B. Restriction endonuclease and polymerase

C. Ligase and polymerase

D. Restriction endonuclease and ligase

Answer: D


17. Which of the following statements is true_____

A. Ligases join nucleic acid molecules.

B. Polymerases make copies of molecules.

C. Modifying enzymes remove or add chemical groups.

D. All of these 

Answer: D


18. Restriction endonucleases are used in recombinant DNA technology because -

A. They can degrade harmful proteins

B. They can join DNA fragments

C. They can cut DNA at specific base sequences

D. They can cut DNA at variable sites

Answer: D


19. The ultimate goal of recombinant DNA technology is to_________

A. Directional extraction of biological DNA molecules

B. Targeted cleavage of DNA molecules

C. Directed modification of DNA molecules

D. Genetically engineered organisms

Answer: D


20. Which of the following statements about recombinant DNA technology is incorrect_______

A. DNA ligase is required to link the target gene and the carrier

B. Plasmids are commonly used carriers

C. Plasmids are small circular pieces of DNA that replicate autonomously

D. Human interferon mRNA was extracted from yeast cells, indicating that the target gene was successfully expressed

Answer: D

Related Posts