MCQ on Male Reproductive System - YB Study -->

MCQ on Male Reproductive System

Male Reproductive System MCQ Questions and Answers

1. The function of seminal fluid is_______

(1) sexual attraction

(2) to provide stability to the egg

(3) to provide a medium for the movement of sperms

(4) to provide an acidic medium

Answer: (3) to provide a medium for the movement of sperms


2. Vasa efferentia connect the_________

(1) testes with epididymis

(2) kidneys with cloaca

(3) testes with urinogenital duct

(4) None of the above

Answer: (4) None of the above


3. In mammals, failure of testes to descend into scrotum is known as_______________

(1) Paedogenesis

(2) Castration

(3) Cryptorchidism

(4) Impotence

Answer: (1) Paedogenesis


4. Common duct formed by union of vas deferens and duct from seminal vesicle is____________

(1) urethra

(2) tunica-vasculosa

(3) ejaculatory duct

(4) spermatic duct

Answer: (2) tunica-vasculosa


5. Which one is a primary sex organ?

(1) Scrotum 

(2) Penis

(3) Testis 

(4) Prostate gland

Answer: (3) Testis


6. Secondary sex organ is__________

(1) Testis 

(2) Ovary

(3) Beard 

(4) Vas deferens

Answer: (1) Testis 


7. Which acid occurs in semen?

(1) Citric acid

(2) Malic acid

(4) Oxalo acetic acid

(4) Succinic acid

Answer: (4) Oxalo acetic acid


8. Vasa deferens is cut for______________

(1) Female sterilization

(2) Male sterilization

(3) Both of the above

(4) Temporary sterilization

Answer: (3) Both of the above


9. In mammals, the testes are located in________________

(1) Abdominal cavity

(2) Thoracic cavity

(3) Extra-abdominal cavity

(4) Pericardial cavity

Answer: (1) Abdominal cavity


10. Sustentacular cells are found in___________

(1) Testis of mammal 

(2) Ovary of mammal

(3) Testis of Ascaris 

(4) Pancreas of frog

Answer: (3) Testis of Ascaris


11. Bundles of erectile tissues in penis are_____________

(1) Corpus cavernosa

(2) Corpus spongiosum

(3) Both

(4) None

Answer: (2) Corpus spongiosum


12. Glans penis is covered by________

(1) Areolar membrane 

(2) Prepuce

(3) Medium 

(4) None

Answer: (1) Areolar membrane


13. Scrotal sacs of man is connected with the abdominal cavity by______________

(1) Inguinal canal

(2) Haversian canal

(3) Vaginacavity

(4) Spermatic canal

Answer: (3) Vaginacavity


14. Cells of Leydig occur in_____________

(1) Liver 

(2) Ovary

(3) Testis 

(4) Spleen

Answer: (3) Testis


15. Which accessory genital gland occurs only in male mammals?

(1) Bartholin's gland 

(2) Perineal gland

(3) Cowper's gland 

(4) All of the bove

Answer: (2) Perineal gland


16. Seminal vesicle is present between_______

(1) prostate and urethra

(2) prostate and vas-deferens

(3) prostate and Cowper's gland

(4) vas deferns and testis

Answer: (4) vas deference and testis


17. Seminiferous tubules occur in the___________

(1) liver 

(2) kidney

(3) ovary 

(4) testis

Answer: (1) liver


18. Sugar fructose is present in the secretion of____________

(1) Seminal vesicle 

(2) Perineal gland

(3) Cowper's gland 

(4) Bartholin's gland

Answer: (3) Cowper's gland


19. Temperature of scrotum as compared to abdominal cavity is less by__________

(1) 10C 

(2) 50C

(3) 30C 

(4) 100C

Answer: (1) 10C


20. Cowper's glands are found in_________

(1) Male mammals

(2) Female birds

(3) Male amphibians

(4) Female amphibians

Answer: (4) Female amphibians


21. A female gland corresponding to prostate of males is___________

(1) Bartholin's gland

(2) Bulbourethral gland

(3) Clitoris

(4) Paraurethral gland of Skene

Answer: (1) Bartholin's gland


22. Outer coat of seminiferous tubules is composed of fibrous connective tissue called____________

(1) Tunica propria

(2) Lamina propria

(3) Plica semilunaris

(4) Tunica albuginea

Answer: (3) Plica semilunaris


23. Prostate gland produces a secretion for__________

(1) Attracting sperms

(2) Stimulating sperm activity

(3) Attracting egg

(4) None of the above

Answer: (1) Attracting sperms


24. Seminal vesicles are located in_________

(1) Caput epididymis

(2) Uterus

(3) Above Cowper's glands

(4) Glans penis.

Answer: (2) Uterus


25. Testes descent into scrotum in mammals for____________

(1) Spermatogenesis

(2) Fertilization

(3) Development of sex organs

(4) Development of visceral organs.

Answer: (1) Spermatogenesis


26. Tunica vaginalis is found in___________

(1) Ovaries of female

(2) Testis of male

(3) Vagina of female

(4) None

Answer: (2) Testis of male


27. Spermatozoa are nourished during their development by________

(1) Sertoli cells

(2) Interstitial cells

(3) Connective tissue cells

(4) None

Answer: (1) Sertoli cells 


28. Partitions of testis develop from_______

(1) tunica albuginea 

(2) tunica vasculosa

(3) tunica vaginalis 

(4) rete testis

Answer: (1) Tunica Albuginea 


29. Vas deferens arises from______

(1) caudal epididymis 

(2) caput epididymis

(3) corpus epididymis 

(4) rete testis

Answer: (1) Caudal Epididymis 


30. Testosterone is secreted by the_______

(1) Leydig's cells 

(2) Sertoli cells

(3) Pituitary gland 

(4) ovary

Answer: (1) Leydig's cells 


31. In between spermatogonia are found____

(1) Germinal cells 

(2) Sertoli cells

(3) Epithelial cells 

(4) Lymphatic space

Answer: (2) Sertoli cells

Related Posts