MCQs on Connective tissue for NEET - YB Study -->

MCQs on Connective tissue for NEET

Connective Tissue Multiple choice Questions for NEET Pdf

What is Connective Tissue?

  • Connective tissue is one of the basic tissues in most vertebrates, in short most of the packing material of an organism. 
  • It include fibers connective and extracellular matrix.  
  • Fibers play a connecting and supporting role in multicellular animals. There is a large amount of "interstitial" composed of fibers and matrices outside the cell, which is the most abundant component in connective tissue. 
  • Connective tissue has a strong ability to regenerate, and wound healing is mostly accomplished through its proliferation. 
  • Divided into loose connective tissue, dense connective tissue, adipose tissue and so on. 
  • The appearance of connective tissue is later than that of epithelial tissue. 
  • Connective tissue originates from the mesenchyme of the mesoderm.
  •  Skin glue is collagen extracted from animal connective tissue. With the aging of the body, the cross- connection between collagen fibers increases, and the water content of the matrix decreases, which may affect the operation of metabolites. 
  • Connective tissue is a type of tissue that exists in the body and consists of cells and intercellular substance.
  • There are two kinds of views: narrow and broad. Narrow connective tissue refers to intrinsic connective tissue, including loose connective tissue, dense connective tissue, reticular tissue, and adipose tissue. The generalized connective tissue includes blood, lymph, bone and cartilage.
  • The proportion of cells in connective tissue is small, but there are many types, and they are scattered in the extracellular matrix. 
  • The intercellular substance is produced by cells, mainly the matrix and the tissue fluid and fibers in the matrix. 
  • Connective tissue is widely distributed in the body and can play a role in connecting, supporting, transporting, nourishing and protecting.


Multiple Choice Question on Connective tissue 

1. In which tissue the cells are scattered in an extracellular matrix?

1. Nerve tissue

2. Epithelial tissue

3. Connective tissues

4. Muscles tissues

Answer: 3. Connective tissues


2. Which part of body’s weight is formed by connective tissue?

1. 40%

2. 30%

3. 20%

4. 60%

Answer: 2. 30%


3. Main functions of connective tissue is ____

1. Bind other tissues

2. Support other tissues

3. Protects other tissues

4. All of the above

Answer: 4. All of the above


4. Which of the following cells of connective tissue secrete antibodies?

1. Mast cells

2.  Reticular cells

3. Adipose cells

4. Plasma cells

Answer: 4. Plasma cells


5. Tip of the nose and external ears have____

1. ligament

2. areolar tissue

3. Cartilage

4. Bone

Answer: 3. Cartilage


6. Which makes the loose connective tissue elastic?

1. Collagens

2. Tendons

3. Ligaments

4. Cartilage

Answer: 1. Collagens


7. Peptidoglycan present in the Cartilage is_________

1. Chondroitin

2. ossein

3. Casein

4. Cartilagin

Answer: 1. Chondroitin


8. Ligaments and tendons are____________

1. Connective tissue

2. Muscular tissue

3. Fibrous connective tissue

4. Skeletal tissue

Answer: 3. Fibrous connective tissue


9. The functions of loose connective tissue include___________

1. Bind epithelia to underlying tissues

2. As packing material to hold organ

3. Connect bones to bones

4. All of the above

Answer: 4. All of the above


10. The ground substance of connective tissue is basically composed of________

1. Mucopolysaccharides

2. Lipids

3. Monosaccharides

4. Phospholipids

Answer: 1. Mucopolysaccharides


11. The largest extracellular material present in the_____________

1. Stratified epithelium

2. Striated muscle

3. Myelinated nerve fibres

4. Areolar tissue

Answer: 4. Areolar tissue


12. What is Ligament?

1. in elastic white fibrous tissue

2. modified yellow elastic fibrous tissue

3. modified white fibrous tissue

4. All

Answer: 2. modified yellow elastic fibrous tissue


13. In comparison to human erythrocytes, frog’s erythrocytes are________

1. smaller and fewer

2. nucleated and without haemoglobin

3. enucleated but with haemoglobin

4. nucleated and with haemoglobin

Answer: 4. nucleated and with haemoglobin


14. What is Connective tissue ?

1. Ectodermal in origin with intercellular spaces

2.  Mesodermal in origin without intercellular spaces

3. Ectodermal in origin without intercellular spaces

4. Mesodermal in origin with intercellular spaces

Answer: 4. Mesodermal in origin with intercellular spaces


15. Mast cells contain__________

1. heparin and histamine

2. heparin and calcitonin

3. serotonin and melanin

4. vasopressin and relaxin

Answer: 1. heparin and histamine

Related Posts