MCQ on Anemia Pdf - YB Study

MCQ on Anemia Pdf

Multiple Choice Questions on Anemia:

What is anemia?

Anemia is the reduction of the total amount of red blood cells in the systemic circulating blood to below the normal value. However, due to the complexity of the measurement technology of the total amount of red blood cells in the systemic circulating blood, it generally means that the concentration of hemoglobin in the peripheral blood is lower than the normal standard of the same age group, the same sex and the same region of the patient.

The reduction of red blood cell count in patients with anemia is generally proportional to the reduction of hemoglobin concentration, but the reduction of red blood cell count in microcytic hypochromic anemia is relatively less than that of hemoglobin, so that the red blood cell count may not be lower than normal when the anemia is mild. Conversely, in macrocytic anemia, the hemoglobin concentration is relatively high and the red blood cell count is low. 

There are three main reasons for the formation of anemia: poor hematopoietic function (often due to stem cell defects, insufficient hematopoietic raw materials, and the invasion of bone marrow by foreign cells or substances), excessive destruction of red blood cells and blood loss.


Anemia MCQ Questions and Answers Pdf

1. Anaemia is caused because of deficiency of which of the following?

A. Cobalt

B. Iron

C. Sodium

D. Calcium

Answer: B


2. Hemolytic anemia is due to_______

A. patients with nutritional deficiencies

b. Excessive destruction of red blood cells

c. red blood cell production disorder

D. lack of hematopoietic material

Answer: B


3. The concentration of which of the following decreases in anaemia?

A. Haemoglobin

B. Collagen

C. Hyoglobin

D. Myosin

Answer: A


4. Elevated Hb due to blood concentration_______

A. Excessive urination

B. excessive blood transfusion

C. blood loss, dehydration

D. excessive infusion

Answer: C


5. The abnormal increase in the total RBC count isreferred to as_______

A. pneumonia

B. polycythemia

C. leucopenia

D. anaemia

Answer: B


6. Common pathological factors leading to Hb reduction are_______

A. hypoalbuminemia

B. heart failure

C. macroglobulinemia

D. Splenomegaly

E. All of the above

Answer: E


7. Anemia treatment includes_______

A. Symptomatic and etiological treatment

B. blood transfusion

C. Red blood cell suspension

D. iron supplement

Answer: A


8. The most common clinical anemia is________

A. aplastic anemia

B. iron deficiency anemia

C. megaloblastic anemia

D. hemolytic anemia

Answer: B


9. When anemia occurs, the patient's neurological manifestations such as headache and insomnia are due to________

A. The patient is nervous

B. intracranial hypertension

C. intracranial tumor likely

D. brain hypoxia

Answer: D


10. The severity of anemia symptoms is related to which of the following________

A. degree of blood volume drop

B. Causes of anemia

C. rate of anemia

D. Decreased oxygen-carrying capacity of the blood

E. All of the above

Answer: E


11. The chemical which is used in art and craft and can cause anemia and leukemia is -

A. Benzene

B. Dioxine

C. Phthalate

D. Aldrin

Answer: A


12. Sickle cell anemia is________

A. Caused by substitution of Valine by glutamic acid in the beta globin chain of haemo globin.

B. Caused by a change in a single base pair of DNA

C. Characterized by elongated sickle like RBCS with a nucleus

D. An autosomal dominant trait.

Answer: B


13. Which of these groups is the most likely to have anemia?

A. Women ages 65 

B. Younger

C. Both A and B

D. Only occurs in Men

Answer: C

Related Posts