MCQ on Bones and Joints Pdf - YB Study

MCQ on Bones and Joints Pdf

 MCQ on Bones and Joints:


MCQ on Bones and Joints

MCQ on Joints:

1. How many bones are in the human body?

(1) 206 bones

(2) 306 bones

(3) 406 bones

(4) 200 bones

Answer: 1


2. Bones become fragile in

(1) Gout 

(2) Osteoporosis

(3) Arthritis 

(4) None of these

Answer: 2


3. Incus bone is the modification :-

(1) Articular bone

(2) Quadrate bone

(3) Hyomandibular

(4) Jugal bone

Answer: 2


4. What is the largest bone in the body?

(1) The femur bone

(2) Quadrate bone

(3) Hip bone

(4) Jugal bone

Answer: 1


5. What is the softest bone in the body?

(1) clavicle or collar bone.

(2) The femur bone

(3) Quadrate bone

(4) Hip bone

Answer: 1


6. The cranium of man is made up of__________

(1) 8 bones 

(2) 12 bones

(3) 16 bones 

(4) 14 bones

Answer: 1


7. Which of the following is a sesamoid bone?

(1) Pelvic 

(2) Patella

(3) Pterigoid 

(4) Pectoral girdle

Answer: 2


8. Each coxal bone is formed by the fusion of three bones.

(1) ilium, ischium, pubis

(2) ilium, sacrum, pubis

(3) ilium, sacrum, coccyx

(4) ilium sacrum, ischium

Answer: 1


9. Which of the following is the wrong statement about hyoid bone?

(1) only one in number

(2) U-shaped bone

(3) present at the top of the buccal cavity

(4) not attached to any other bone of the body

Answer: 3


10. This bone is a large triangular flat bone situated in the dorsal part of the thorax between the second and the seventh ribs. Identify this bone:-

(1) Femur 

(2) Hip bone

(3) Scapula 

(4) Sacrum

Answer: 3


11. _________ are characterized by the presence of a fluid-filled synovial cavity between the articulating surfaces of the two bones:-

(1) Fibrous joints

(2) Synovial joints

(3) Cartilaginous joints

(4) Hinge joints

Answer: 2


12. The maximum mass of the bones is made up of:-

(1) Collagen fibers

(2) Crystals of calcium phosphate

(3) Osteocytes

(4) Calcium carbonate

Answer: 2


13. In human beings, the cranium is formed by

(1) ten bones of which two are paired

(2) eight bones of which two are paired

(3) fourteen bones of which six are paired

(4) twelve bones of which four are paired

Answer: 2


14. Which of the following is the wrong statement about

hyoid bone?

(1) one in number

(2) U-shaped

(3) Not attached to any other bone of the

(4) None of these

Answer: 4



MCQ on Joints and its Types:

1. The shoulder and hip joints are_______

(1) Pivot joint

(2) Hinge joint

(3) Ellipsoid joint

(4) Ball and socket joint

Answer: 4


2. What is the type of joint?

(1) Fibrous joints

(2) cartilaginous joints

(3) synovial joints

(4) All of these

Answer: 4


3. Humans have ________ joint between sternum and ribs

(1) gliding

(2) angular

(3) cartilaginous

(4) fibrous

Answer: 3


4. The Elbow joint is an example of:-

(1) Ball and socket joint 

(2) Pivot joint

(3) Hinge joint 

(4) Gliding joint

Answer: 3


5. The pivot joint occurs at______

(1) The hip and shoulder joint

(2) Between the atlas and the odontoid process of the axis

(3) Sternoclavicular joint

(4) Temporomandibular joint

Answer: 2


6. Saddle joint occurs between__________

(1) Carpal and first metacarpal

(2) Femur and pelvic girdle

(3) All the vertebrae

(4) Phalanges

Answer: 1


7. The hinge joint is present between:-

(1) Femur and ulna

(2) Humerus and ulna

(3) Femur and pectoral girdle

(4) Femur and pelvic girdle

Answer: 2


8. The study of joints is known as _________

(1) Archaeology

(2) Osteology

(3) Syndesmology

(4) Arthrology

Answer: 4


9. Which of the following is a hinge joint?

(1) Between the carpals 

(2) Between carpal and metacarpal of the thumb 

(3) Knee joint 

(4) Between atlas and axis 

Answer: 3


10. The synovial joint is also known as _________

(1) Megablast

(2) Periosteum

(3) Diarthrosis

(4) Arthrosis

Answer: 3


11. Which of the following disease is associated with joints? 

(1) Arthritis

(2) Cancer

(3) Osteoporosis

(4) None of these

Answer: 1


12. Select the correct statement concerning locomotion in humans:

(1) The joint between adjacent vertebrae is a fibrous joint

(2) A decreased level of progesterone causes osteoporosis in old people

(3) Accumulation of uric acid crystals in joints causes their inflammation

(4) The vertebral column has 10 thoracic vertebrae

Answer: 3


13. Select the correct matching of the type of the joint with the example of the human skeletal system_____

(1) Cartilaginous join - between frontal and parietal

(2) Pivot joint - between third and fourth cervical vertebrae

(3) Hinge joint - between the humerus and pectoral girdle

(4) Gliding joint - between carpals

Answer: 4


14. Which of the following is a gliding joint?

(1) Knee joint 

(2) Between the carpals 

(3) Between carpal and metacarpal of the thumb 

(4) Between atlas and axis 

Answer: 2

Related Posts