MCQ on Embryo - YB Study

MCQ on Embryo

MCQ Questions on Embryo

1. In a type of apomixis known as adventive embryony, embryos develop directly from the :

(1) Nucellus or integuments

(2) Synergids or antipodals in an embryosac

(3) Accessory embryosacs in the ovule

(4) Zygote

Answer: 1


2. The function of the suspensor is

(1) To provide water

(2) To provide oxygen

(3) To push the embryo towards endosperm to provide more food

(4) To suck food

Answer: 3


3. Functional megaspore in an angiosperm develops into?

(1) Endosperm 

(2) Embryo sac

(3) Embryo 

(4) Ovule

Answer: 2


4. Synergids help in

(1) Pollen entry into embryosac

(2) Endosperm formation

(3) Embryosac nutrition

(4) Both 1 & 3

Answer: 4


5. A typical angiosperm embryosac at maturity is:-

(1) 7 celled - 8 nucleated 

(2) 9 celled - 7 nucleated

(3) 3 celled - 3 nucleated 

(4) 2 celled - 2 nucleated

Answer: 1


6. When an embryo develops from a haploid cell of embryosac, other than an egg cell the process is known as

(1) Apogamy 

(2) Apospory

(3) Adventive embryony 

(4) Diplo spory

Answer: 1


7. Free nuclear division in an angiosperm takes place during

(1) Pollen formation 

(2) Endosperm formation

(3) Embryo formation 

(4) Flower Formation

Answer: 2


8. The arrangement of the nuclei in normal embryosac in the dicot plants is

(1) 2 + 4 + 2 

(2) 3 + 2 + 3

(3) 2 + 3 + 3 

(4) 3 + 3 + 2

Answer: 2

Related Posts