MCQ on Endosperm Pdf - YB Study

MCQ on Endosperm Pdf

MCQ Questions on Endosperm

Endosperm is a store of nutrients found inside the seed of angiosperms. Composed of starch and other carbohydrates. The function of the endosperm is to provide nutrients to the seedling of the plant from the beginning of the germination process to independent photosynthesis by the formed organism.


Endosperm MCQ Questions and Answers

1. The endosperm of Angiosperm is:-

(1) 2n 

(2) 3n 

(3) n 

(4) 4n

Answer: 2


2. The primary endosperm nucleus is________

(1) tetraploid

(2) triploid

(3) diploid

(4) haploid

Answer: 2


3. The white edible part of maize is______

(1) pericarp

(2) seed coat

(3) endosperm

(4) seed

Answer: 3


4. In the angiosperms, the endosperm is formed_______

(1) before fertilization

(2) after fertilization

(3) along with fertilization

(4) None of the above

Answer: 2


5. Which hormone is synthesized by root and endosperm?

(1) Auxin

(2) Cytokinin

(3) Gibberrelin

(4) Ethylene

Answer: 2


6. If the endosperm cell of a dicot plant contains 30 chromosomes, find the number of chromosomes present in the root cells of the plant______

(1) 40

(2) 10

(3) 20

(4) 15

Answer: 3


7. In angiosperm the endosperm nucleus is________

(1) Triploid

(2) Diploid

(3) Tetraploid

(4) Haploid

Answer: 1


8. Percentage of endosperm in the paddy

(1) 68-70%

(2) 70-72%

(3) 72-74%

(4) 74-78%

Answer: 2


9. Which one of the following is an example of free-nuclear endosperm

(1) Coconut water

(2) Castor

(3) Sugarcane juice

(4) Groundnut

Answer: 1


10. Endosperm-like tissue (2n) in seed developing from nucellus is :

(1) Endosperm

(2) Cotyledon

(3) Perisperm

(4) Mericarp

Answer: 3


11. In Angiosperm The Endosperm is Formed

(1) in the nucellus

(2) in the embryo sac

(3) in the seed

(4) in the anther

Answer: 2


12. Endosperm is not consumed completing during Embryo Development in:-

(1) Pea

(2) Groundnut

(3) Mustard

(4) Castor

Answer: 4


13. Endospermic seeds Are Found in:-

(1) Sunflower, Castor, Maize

(2) Pea, Groundnut, maize

(3) Groundnut, maize, castor

(4) Castor, Pea, Groundnut

Answer: 1


14. Which of the following group of plants have non

Endospermic seeds?

(1) Pea, Bean, Castor, Wheat

(2) Gram, Bean, Orchid, Pea

(3) Gram, Bean, Castor, Wheat

(4) Orchid, Pea, Castor, Wheat

Answer: 2


15. What is the planidy of Primary Endosperm Nucleus (PEN) in angiosperm?

(1) Haploid 

(2) Diploid

(3) Triploid 

(4) Hexapload

Answer: 3


16. Which of the following is true for the primary Endosperm Nucleus (PEN):-

(1) Fusion of Two Polar Nuclei and One Male Gamete

(2) Fusion of One Synergid and Two Polar Nuclei

(3) Fusion of Two Antipodal and One Male Gamete

(4) Fusion of One Male Gamete One Synergids and One Antipodal Cell

Answer: 1


17. Perisperm Differs from Endosperm in:

(1) Its Formation by Fusion of Secondary Nucleus with Several Sperms

(2) Being a happy tissue

(3) having no reserve food

(4) Being a Diploid Tissue

Answer: 4


18. What is the liquid part of green coconut:-

(1) Endosperm

(2) Female Gametophyte

(3) Nucellus

(4) Embryo

Answer: 1


19. "Ruminate Endosperm" is Commonly Found in Seed of------

(1) Euphorbiaceae

(2) Cruciferae

(3) Palmae or Arecaceae

(4) Compositae

Answer: 3


20. Endosperm is Formed During the Double Fertilization by-

(1) Two Polar Nuclei and One Male Gamete

(2) One Polar Nucleus and One Male Gamete

(3) Ovum and Male Gamete

(4) Two Polar Nuclei and Two Male Gametes

Answer: 1

Related Posts