MCQ on Joints and Its Types - YB Study

MCQ on Joints and Its Types

Multiple Choice Questions on Joints:


MCQ on Joints and Its Types


MCQ on Types of Joints:

1. The shoulder and hip joints are_______

(1) Pivot joint

(2) Hinge joint

(3) Ellipsoid joint

(4) Ball and socket joint

Answer: 4


2. What is the type of joint?

(1) Fibrous joints

(2) cartilaginous joints

(3) synovial joints

(4) All of these

Answer: 4


3. How many types of joints are there in the human body?

(1) 1

(2) 2

(3) 3

(4) 4

Answer: 3


4. Humans have ________ joint between sternum and ribs

(1) gliding

(2) angular

(3) cartilaginous

(4) fibrous

Answer: 3


5. The Elbow joint is an example of:-

(1) Ball and socket joint 

(2) Pivot joint

(3) Hinge joint 

(4) Gliding joint

Answer: 3


6. The pivot joint occurs at______

(1) The hip and shoulder joint

(2) Between the atlas and the odontoid process of the axis

(3) Sternoclavicular joint

(4) Temporomandibular joint

Answer: 2


7. Saddle joint occurs between__________

(1) Carpal and first metacarpal

(2) Femur and pelvic girdle

(3) All the vertebrae

(4) Phalanges

Answer; 1


8. Between humerus and pectoral girdle which type of joint is present:-

(1) Pivot joint

(2) Hinge joint

(3) Ball & socket joints

(4) Gliding joints

Answer: 3


9. The hinge joint is present between:-

(1) Femur and ulna

(2) Humerus and ulna

(3) Femur and pectoral girdle

(4) Femur and pelvic girdle

Answer: 2


10. The study of joints is known as _________

(1) Archaeology

(2) Osteology

(3) Syndesmology

(4) Arthrology

Answer: 4


11. Which of the following is a hinge joint?

(1) Between the carpals 

(2) Between carpal and metacarpal of the thumb 

(3) Knee joint 

(4) Between atlas and axis 

Answer: 3


12. The synovial joint is also known as _________

(1) Megablast

(2) Periosteum

(3) Diarthrosis

(4) Arthrosis

Answer: 3


13. Which of the following disease is associated with joints? 

(1) Arthritis

(2) Cancer

(3) Osteoporosis

(4) None of these

Answer: 1


14. Find the correctly matched pair_____

(1) Fibrous joint — between phalanges

(2) Cartilaginous joint — skull bones

(3) Gliding joint — between zygapophyses of the successive vertebrae

(4) Hinge joint — between vertebrae

Answer: 3


15. Select the correct statement concerning locomotion in humans:

(1) The joint between adjacent vertebrae is a fibrous joint

(2) A decreased level of progesterone causes osteoporosis in old people

(3) Accumulation of uric acid crystals in joints causes their inflammation

(4) The vertebral column has 10 thoracic vertebrae

Answer: 3


16. Select the correct matching of the type of the joint with the example of the human skeletal system_____

(1) Cartilaginous join - between frontal and parietal

(2) Pivot joint - between third and fourth cervical vertebrae

(3) Hinge joint - between the humerus and pectoral girdle

(4) Gliding joint - between carpals

Answer: 4


17. Find the correct pair__________

(1) Gliding joint – between carpals

(2) Cartilaginous joint – between frontal and parietal

(3) Hinge joint – between the humerus and pectoral girdle

(4) Pivot joint – between third and fourth cervical vertebrae

Answer: 1


18. Which of the following is a gliding joint?

(1) Knee joint 

(2) Between the carpals 

(3) Between carpal and metacarpal of the thumb 

(4) Between atlas and axis 

Answer: 2


19. Which of the following is not a joint function?

(1) Articulations 

(2) Allows bone growth 

(3) Enables mobility 

(4) Supports the body 

Answer: 4

Related Posts